PET-dokumenter sparker på ny gang i historisk injuriesag

15 dokumenter fra Politiets Efterretningstjeneste er blevet offentliggjort i forbindelse med injuriesagen mellem koldkrigsforsker Bent Jensen og journalist Jørgen Dragsdahl.

Jørgen Dragsdahl udenfor Højesteret efter sidste uges dom. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I sidste uge blev historiker Bent Jensen dømt ved Højesteret for at komme med ærekrænkende udtalelser om journalist Jørgen Dragsdahl, men nu sætter 15 dokumenter fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) fra 1980erne igen gang i sagen. Det skriver Jyllands-Posten.

Bent Jensen-Foreningen har lagt både citater fra originale dokumenter fra PET og affotografering af dokumenterne ud på foreningens hjemmeside, skriver avisen.

De offentliggjorte dokumenter blev brugt under det studie, som førte til, at Bent Jensen konkluderede, at Jørgen Dragsdahl var KGB-agent under Den Kolde Krig. Det har siden ført til en injuriesag.

Ifølge Jyllands-Posten har PET har ikke givet tilladelse til, at dokumenterne er blevet offentliggjort, men efterretningstjenesten har ikke ønsket at oplyse, hvorvidt dokumenterne er hemmeligstemplede.

Professor i jura med speciale i blandt andet strafferet fra Aalborg Universitet, Lars Bo Langsted, vurderer dog, at PET som udgangspunkt skal give tilladelse, før det er lovligt at offentliggøre dokumenter.

Bent Jensens advokat Karoly Nemeth afviser over for Jyllands-Posten, at han har været involveret i offentliggørelsen af dokumenterne, men han bakker op om Bent Jensen-Foreningens projekt.

»Så kan offentligheden selv danne sig et indtryk af, hvad der står i PET-dokumenterne og behøver ikke at gætte sig til det. Det, synes jeg, er meget fornuftigt,« siger Karoly Nemeth til avisen.