PET: Der er »nogle få hundrede« militante islamister i Danmark

PET oplyser i et nyt svar til Folketinget, at der kan være »nogle få hundrede personer i Danmark, der på forskelligartet vis støtter militant islamisme«. Men tallet er for ukonkret, lyder kritikken, efter at svenskerne forleden offentliggjorde, at der i Sverige er cirka 2.000 ekstreme islamister.

Blomsterhav i Stockholm i dagene efter terrorangrebet i april. Fold sammen
Læs mere
Foto: FREDRIK SANDBERG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter at den svenske efterretningstjeneste, Säpo, forleden kom med sit bud på antallet af islamistiske ekstremister i Sverige, kommer Politiets Efterretningstjeneste (PET) nu med et tilsvarende bud på antallet i Danmark.

Men mens svenskerne, som beskrevet i Berlingske, anslår antallet af voldelige eller voldsforherligende islamister til omkring 2.000, er PETs vurdering knap så præcis, fremgår det af et svar fra Justitsministeren til Folketingets Retsudvalg.

Ifølge svaret er det »PETs vurdering, at der i Danmark kan være nogle få hundrede personer, der på forskelligartet vis støtter militant islamisme«.»Hertil kommer en større gruppe af personer, der færdes i islamistiske miljøer, hvoraf nogle kan have sympati for militant islamisme,« hedder det.

Svaret minder om en tilsvarende vurdering fra PET fra 2014. Dengang nåede PET frem til, at »der findes nogle hundrede, der aktivt støtter en militant islamistisk ideologi i Danmark«.

Dansk Folkepartis (DF) retsordfører, Peter Kofod Poulsen, der stod bag spørgsmålet til Justitsministeren, er skuffet over svaret. Han mener, svaret er for ukonkret, og han efterlyser med henvisning til den nye vurdering fra Säpo mere åbenhed fra PETs side.

»Det er sikkert også svært at opgøre, men jeg havde et ønske om, at de danske myndigheder skulle være lige så konkrete i deres vurdering af, hvor stor truslen er herhjemme. »Nogle få hundrede« kan jo variere ganske meget,« siger Peter Kofod Poulsen, der mener at PETs skøn over antallet af militante islamister i Danmark er vigtigt af få frem i samfundsdebatten.

»Det er vigtigt. Både i forhold til vores tryghed, men også når vi skal debattere problemerne, finde løsninger og i forhold til de ressourcer, vi skal bruge på at sikre os mod terror. En højere grad af åbenhed ville klæde vores myndigheder. Jeg tror ikke på, at folk bliver mere utrygge af at få et mere præcist tal,« siger Peter Kofod Poulsen.

Det socialdemokratiske medlem af retsudvalget, Lars Aslan Rasmussen, er ikke overrasket over vurderingen fra PET. Ligesom Peter Kofod Poulsen efterspørger Aslan Rasmussen dog mere viden om ikke mindst de islamistiske sympatisører

»Hvem er de? Hvor mange er de? Er det nogle af imamerne? Vi ved fra England, at der er mange af dem her, der måske ikke er villige til at begå terror, men de vil heller ikke gå til myndighederne, hvis de ved noget,« siger han.

Terrorforsker Magnus Ranstorp, Forsvarshögskolen i Stockholm, understregede i Berlingske forleden, at det ikke umiddelbart er muligt at sammenligne situationen med ekstremister i Danmark og Sverige.

For det første er Sverige med omkring ti millioner indbyggere et større land med mange flere muslimer. For det andet eksisterer der i Sverige udsatte og delvist lovløse boligområder, hvor beboere med ikke mindst ikke-vestlig baggrund lever et helt andet liv end andre svenskere. Et fænomen, der i Sverige kaldes utenforskap.

Når det gælder de såkaldte foreign fighters fra henholdsvis Danmark og Sverige i bl.a. Syrien gælder det, at 145 fra Danmark har været afsted, mens omkring 300 svenskere er draget i kamp for kalifatet.