PET: Der er mindst 115 danske syrienkrigere

Militante islamister i form af hjemvendte syrienkrigere­ og andre udgør en alvorlig trussel i Danmark, vurderer PET.

PET vurderer nu, at endnu flere danske statsborgere er blevet syrienskrigere end hidtil antaget. Her er det en kriger fra terrororganisationen Islamisk Stat i den syriske by Raqqa. Arkivfoto: Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Især to terrortrusler mod Danmark fremhæves i en ny vurdering fra Politiets Efterretningstjeneste (PET). Det anslås, at mindst 115 personer er rejst fra Danmark til Irak og Syrien, hvor de kan have fået kamperfaring, som de kan bruge til at udføre et terrorangreb hjemme i Danmark.

PET vurderer, at cirka halvdelen af de udrejste syrienkrigere nu befinder sig i Danmark, og at halvdelen af dem, knap 30 personer, indgår i militante islamistiske miljøer i Danmark. Mindst 19 af de udrejste er blevet dræbt.Samtidig vurderer PET efter sidste måneds angreb i hovedstaden mod både et kulturhus og en synagoge, at symbolske, ubeskyttede civile mål er særligt truede. PET-chef Jens Madsen sammenfatter det således:

»Terrortruslen mod Danmark er alvorlig.«

Risiko for at rammes fortsat lav

I de militant islamistiske miljøer i Danmark er der ifølge terrortruslen en udbredt sympati for Islamisk Stat, IS, som Danmark i øjeblikket er med til at bekæmpe i Irak med syv F-16-fly. Efter at kampagnen blev indledt i august 2014, har militant islamistisk propaganda opfordret personer til at gennemføre angreb i de lande, som deltager i den USA-ledede koalition, herunder Danmark.

Trusselsvurderingen retter også blikket ud i verden, hvor situationen mange steder beskrives som foruroligende: I Nord- og Vestafrika har en række militante grupper erklæret loyalitet til Islamisk Stat. Og i Afghanistan kan den reducerede internationale tilstedeværelse igen give mere plads til militante islamister.

Tilbage i Danmark understreger PET, at risikoen for at blive offer for et terrorangreb fortsat er begrænset.

Tidligere operativ chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen betoner, at trusselsniveauet fortsat er uændret, men med den forskel at truslen om terror hurtigt kan blive til »en blodig virkelighed«. Han er dog ikke enig i, at hjemvendte syrienkrigere udgør en »særlig trussel« mod Danmark:

»Hvis vi forholder os til, hvad der er sket i Danmark og Frankrig, har det intet som helst at gøre med hjemvendte syrienkrigere. Tværtimod var det én af vores egne, men vi har en tendens til at bruge kikkert i stedet for spejl. Det tager fokus fra, hvad det nok i virkeligheden drejer sig om; nemlig den indre trussel,« vurderer han.