PET: Danske Syrien-krigere henrettet af egne

Politiets Efterretningstjeneste oplyser, at flere danske Syrien-krigere er blevet dræbt af deres egne, da de forsøgte at forlade slagmarken.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) har ifølge Ekstra Bladet kendskab til flere danske Syrien-krigere, som er blevet henrettet, efter de har forsøgt at forlade deres jihad-gruppe i Syrien. Det har PET for nylig oplyst på en konference om konflikten i Syrien.

PET oplyser, at de ekstremistiske jihad-grupper i flere tilfælde har spredt budskabet om, at den afdøde jihad-kriger har fundet martyrdøden i kamp mod fjenden, selv om det i virkeligheden er en af deres egne bødler, som har henrettet vedkommende.

På den måde sender de indadtil i organisationen et signal om, at man ikke ustraffet forlader den hellige krig, samtidig med at de udadtil kan sole sig i den positive propaganda, der altid omgærder en såkaldt martyrdød i de ekstreme islamistiske kredse.

PETs oplysninger er ikke en overraskelse for Magnus Ranstorp, der er forskningschef ved den svenske Forsvarshøjskole.

»For bare et år siden kunne man bare tage frem og tilbage til kampen i Syrien. Men i jihad-grupperne har det ændret sig. Lederne tager nu deres pas. Og det kommer ikke bag på mig, at man så har henrettet nogle for at statuere et eksempel, så andre ikke får samme tanke om at forlade kampen,« siger han til Ekstra Bladet.