PET: Breivik kan inspirere højreekstremister

Et begrænset antal personer på den ekstreme højrefløj forbereder sig til en "fremtidig racekrig", lyder vurderingen i ny PET-rapport.

Massemorderen Anders Breivik. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er intet tegn på, at danskere på nogen måde var involveret i planlægningen eller udførelse af Anders Bering Breiviks terrorangreb i Norge 22. juli.

Det konkluderer Politiets Efterretningstjeneste (PET) i en rapport om den politiske ekstremisme i Danmark, som netop er offentliggjort torsdag middag.

Rapporten - der også indeholder vurderingen af truslen fra ekstremistiske miljøer i Danmark samt konkrete anbefalinger fra PET til, hvordan indsatsen mod ekstremisme kan forstærkes yderligere - blev sat i gang på baggrund af netop det norske terrorangreb.

Og selvom ingen danskere synes at have været involveret i den konkrete sag, vurderer PET, at norske Anders Bering Breivik kan influere det ekstremistiske højremilljø herhjemme.

- PET vurderer, at terrorangrebet i Norge den 22. juli 2011 kan have en inspirerende effekt på enkeltpersoner, men også på mindre grupper, lyder det i redegørelsen.

PET anslår, at der i Danmark alene er "et begrænset antal personer" i de ekstreme højremiljøer, som har "voldelig intention og kapacitet til at udgøre en sikkerhedsmæssig trussel".

Der er dog personer i højremiljøet, der er i færd med at forberede sig til en fremtidig racekrig i Danmark.

- De søger bl.a. at opnår færdigheder i såvel våbenbrug som kampsport, fremgår det af rapporten, der også understreger, at der er det højreorienterede miljø er forbindelser til ligesindede i udlandet, og at der fortsat bliver rekrutteret, eksempelvis via hooligan-miljøet.