PET bevogter Inger Støjbergs og Søren Papes hjem

Søndag eftermiddag stod tungt bevæbnet politi på en adresse i Viborg. Siden har Politiets Efterretningstjeneste (PET) meldt ud, at »sikkerheden er øget« om to danske ministre. Spørgsmålet er hvorfor?

Bevæbnet politi er tilstede ved justitsminister Søren Pape Poulsens hjem i Viborg, søndag den 24. februar 2019.. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup

Det vides endnu ikke, hvad der ligger til grund, men mandskab fra både Politets Efterretningstjeneste (PET) og politiet meldes søndag aften at være til stede ved både justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) private hjem.

Søndag eftermiddag beskrev Viborg Stifts Folkeblad, at tungt bevæbnet politi havde taget plads ved justitsministerens bolig ved Domkirken i Viborg. Siden udsendte PET en pressemeddelelse om, at tjenesten samt mandskab fra politiet derudover også var til stede ved Inger Støjbergs hjem.

»PET kan oplyse, at PET og politiet er til stede ved justitsminister Søren Pape Poulsens bopæl og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs bopæl, da sikkerheden omkring de to ministre for tiden er styrket. På nuværende tidspunkt er der ikke yderligere kommentarer,« lød det ifølge en pressemeddelelse.

Søndag aften er det ikke muligt at få yderligere kommentarer fra PET, og det vides derfor ikke, hvad der ligger til grund for, at »sikkerheden omkring de to ministre er styrket«.

Heller ikke i Statsministeriet, Justitsministeriet eller Udlændinge- og Integrationsministeriet var det søndag aften muligt at få yderligere kommentarer eller oplysninger. Det er således ikke klart, om der er tale om en konkret trussel, eller om tiltaget fra PETs side bunder i en mere generel vurdering af situationen omkring de to ministre.

Spørger man tidligere operativ chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen, kan der dog være flere grunde til, at efterretningstjenesten reagerer, som den gør. Han forklarer til nyhedsbureauet Ritzau, at truslen både kan være konkret eller baseret på en samlet vurdering af situationen omkring de to ministre.

»Vi kommer ikke uden om, at her på det seneste har der været heftige diskussioner om paradigmeskift og heftige diskussioner om hjemtagning af krigere fra Islamisk Stat,« siger han.

»Men det kan også være en helt konkret trussel, som har manifesteret sig eventuelt via telefon, internet eller brev.«

Bonnichsen uddyber, at trusselsniveauet omkring ministre hæves oftere, »end man går og forestiller sig som almindelig borger i det her land«.

Den tidligere PET-chef lægger vægt på, at det kræver indblik i maskinrummet hos PET for at kende de præcise grunde til den aktuelle skærpelse af sikkerheden omkring de to ministre, men han uddyber:

»Men fra ni års funktion i PET har jeg set, at det som regel er summen af forskellige hændelser, der hober sig op,« siger han.

Da Viborg Stifts Folkeblad kunne berette om tungt bevæbnet politi ved Søren Pape Poulsens bolig, fastslog det lokale politi, at ministeren er i god behold:

»Jeg kan bekræfte, at vi har været hos Søren Pape Poulsen, og jeg kan oplyse, at han er hjemme og har det godt,« lød det ifølge Ritzau fra vagtchef Jan Nørrum til Viborg Stifts Folkeblad.

Berlingske følger sagen søndag aften og opdaterer straks, såfremt der kommer nye oplysninger frem i sagen.