PET advarer om ekstremister blandt flygtninge

Ifølge Politiets Efterretningstjeneste kan der være personer, der sympatiserer med militant islamisme, blandt de flygtninge og migranter, der i øjeblikket kommer til Danmark.

Foto: BENJAMIN NOLTE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) følger nøje med i den aktuelle flygtningestrøm og gør opmærksom på, at den kan få betydning for trusselsbilledet i Danmark.

I en skriftlig kommentar til Berlingske påpeger PET, at et stort antal af de flygtninge og migranter, der i øjeblikket krydser de danske grænser, flygter fra militant islamistiske grupper og derfor som udgangspunkt »næppe« vil have sympati for militant islamisme.

Men efterretningstjenesten betoner, at der med den store flygtningestrøm kan snige sig personer ind i Danmark, som udgør en trussel mod landet.

»PET er dog opmærksom på, at der blandt flygtninge fra Syrien/Irak kan være personer, der sympatiserer med militant islamisme, og som kan tænkes at agere på opfordringerne i den militant islamistiske propaganda til at rette angreb mod lande, der deltager i den internationale koalition mod IS, herunder Danmark,« skriver PET.

Siden søndag er 3.200 flygtninge og migranter kommet til Danmark. Knap en femtedel - 668 - har søgt asyl, mens en stor del er rejst videre til Sverige. Der er også et ukendt antal, der fortsat opholder sig i Danmark uden at lade sig registrere.

Tidligere torsdag blev statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et pressemøde spurgt direkte til, om der er risiko for, at der er terrorister blandt de udlændinge, der opholder sig i Danmark.

Til det lød hans svar:

»Politiet har øje på situationen. Vi har i dag i detaljen gjort rede for den samlede myndighedsindsats, og jeg har fuld tillid til den måde, vores myndigheder håndterer den her situation på. Jeg er glad for at kunne sige, at det har partilederne også efter den drøftelse, vi har haft her i dag.«

I PETs skriftlige kommentar lægger efterretningstjenesten vægt på, at der også kan være trusler, som er rettet mod de flygtninge og migranter, der kommer til Danmark.

»Der er i vore nabolande set eksempler på angreb og trusler om vold mod flygtninge, indvandrere eller institutioner forbundet hermed, begået af personer, der modsætter sig den aktuelle tilstrømning af flygtninge. PET er opmærksom på, at en sådan udvikling også kan finde sted blandt personer med politisk-ekstremistiske synspunkter i Danmark,« lyder det fra PET.