PET advarer: Falske nyheder kan føre til terrorlignende vold

Usande nyheder og rygter kan påvirke psykisk uligevægtige, lyder det i PET's rapport om terrorrisiko.

Fake News kan medføre terrorlignende voldshandlinger, advarer PET. Medieforsker stemmer i. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Usande informationer og falske nyheder, som bliver spredt på de sociale medier, kan påvirke psykisk uligevægtige personer så meget, at de risikerer at begå vold med karakter af en terrorhandling.

Sådan lyder det i vurderingen af terrortruslen i Danmark fra Center for Terroranalyse (CTA) under Politiets Efterretningstjeneste. Den er offentliggjort tirsdag.

Jan Birkemose, journalist, medieanalytiker og indehaver af medietrends.dk, som beskæftiger sig med tendenser i mediebranchen, kalder spredningen af falske nyheder for et kæmpe problem.

Han vurderer, at de kan være med til at sætte gang i nogle stemninger, som bliver forstærket af misinformationer. Det kan påvirke svage sjæle.

- Jeg kan sagtens se for mig, hvordan falske nyheder kan igangsætte en følelse, som får et ekstra twist, når man ikke skal forholde sig til sandheden. Det kan selvfølgelig påvirke både psykisk ligevægtige og uligevægtige, siger Jan Birkemose.

- Falske nyheder er et kæmpe problem. Man kan ikke bare isolere problemet til den falske nyhed alene. De ødelægger vores generelle tillid til informationer, så sande nyheder faktisk også risikerer at miste troværdighed, siger han.

Sociale medier bruges også til at fremsætte truende og fjendtlige bemærkninger. Men "hovedparten af disse ytringer fører ikke til konkret angrebsplanlægning", lyder det i terrorrapporten.