PET åbner lidt for gamle arkiver

Politiets Efterretningstjeneste (PET) er begyndt at åbne sit arkiv for venstreorienterede danskere, som var under overvågning under den kolde krig,

Politiets Efterretningstjeneste (PET) er begyndt at åbne sit arkiv for venstreorienterede danskere, som var under overvågning under den kolde krig, skriver Politiken onsdag.

Forfatteren Arne Herløv Petersen, som i begyndelsen af 1980'erne var sigtet for at være indflydelsesagent for den russiske efterretningstjeneste KGB, har netop fået tilladelse til at se nogle af de frigivne efterretningspapirer, som berører hans sag.

Det samme gælder det tidligere medlem af Danmarks Kommunistiske Parti (DKP), socialrådgiveren Hanne Reintoft.

Adgangen til at se papirerne kommer efter det seneste par ugers voldsomme diskussion, som begyndte, da historikeren Bent Jensen i Jyllands-Posten refererede fra en PET-rapport fra 1980'erne om journalisten Jørgen Dragsdahl. Heri bliver den tidligere sikkerhedspolitiske medarbejder ved dagbladet Information betegnet som russernes »nr. 1« i Danmark.

Flere politikere mener, at det er 'helt kafkask', når forskere og journalister kan få lov til at se PET-papirerne, mens de direkte involverede ikke har samme mulighed. Et flertal i Folketinget vil derfor have reglerne ændret, skriver Politiken.

Noget tyder på, at PET har taget kritikken til efterretning, for i hvert fald har Arne Herløv Petersen nu pludselig fået adgang til at læse to af efterretningstjenestens dokumenter om sin sag.

I første omgang er det dog kun de papirer, som blev gjort tilgængelige for Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) i forbindelse med en stor undersøgelse af Danmark under den kolde krig.

Arne Herløv Petersen søgte i 2005 om lov til at se hele sin sag i PET, hvilket blev afslået. Forfatteren gør sig ingen illusioner om, at de to frigivne dokumenter rummer »afgørende nyt«, men »forhåbentlig kan vi diskutere, hvad politiet skal beskæftige og ikke beskæftige sig med«:

- Og folks politiske meninger skal politiet ikke beskæftige sig med, siger Arne Herløv Petersen til Politiken.

Der aldrig blev rejst tiltale mod ham.

Hanne Reintoft mener, at hendes adgang til PET's afklassificerede papirer må hænge sammen med en afgørelse fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, som har taget stilling til en svensk klage:

- Nu vil jeg i næste måned køre ud til PET med min søn og min bærbare computer for at se, hvad der ligger. Mit mål er at få oplysningerne slettet, men det kommer jeg nok ikke langt med, siger hun til Politiken.

Kilde: Politiken