Personopgør var tæt på at lukke Noma

Verdens bedste restaurant var ifølge grundlæggeren Claus Meyer tæt på at lukke som følge af et langt og kompliceret »skilsmisseforløb« mellem ham og Nomas køkkenchef og medejer René Redzepi.

Claus Meyer og René Redzepi Fold sammen
Læs mere

Medmindre der er tale om økonomiske problemer, alderdom eller sygdom er det formentlig de færreste virksomhedsejere, som afgiver kontrollen over deres flagskib. Ikke desto mindre var det det, der skete for Claus Meyer, da han i juni i år måtte afgive hovedejerskabet til Noma efter frasalg til den amerikanske investeringsgruppe Overture, som i dag, sammen med Redzepi, har aktiemajoriteten. Et ejerskifte som imidlertid ikke skete over natten:

Da Meyer for ti år siden havde en stribe kokke til samtale til stillingen som køkkenchef i sin kommende restaurant i forbindelse den nordatlantiske repræsentation på Christianshavn, som skulle nytænke det nordiske køkken, havde han ikke i sin vildeste fantasi forestillet sig, at Noma syv år senere ville blive valgt som verdens bedste restaurant, og at René Rezepi, som han ansatte, hele to gange skulle pryde forsiden af Time Magazine som sin tids mest indflydelsesrige kok.

Omkring tre år efter åbningen, hvor Redzepi var trådt i karakter, og den første Michelin-stjerne var i hus, begyndte Meyer at få en fornemmelse af, at Redzepi ikke ønskede, at Meyer skulle være en del af det kreative arbejde på restauranten: »På et tidspunkt tilbød jeg René at holde foredrag for personalet om ting, jeg vidste en del om. Det ønskede han ikke. Og bl.a. i TV-dokumentaren »Noma på kogepunktet« fik jeg også en klar fornemmelse af, at han ønskede sig, at han selv fik så meget af æren for projektet som muligt, og at jeg fik så lidt ære som overhovedet muligt. I filmen omtaler han mig som »en investor«, hvilket ikke ligefrem er udtryk for et ønske om at anerkende mine bidrag til Nomas udvikling,« siger Claus Meyer, som efter eget udsagn i begyndelsen af Nomas historie ofte kom og spiste for at give efterkritik, men herefter holdt sig væk.

René Redzepi har tidligere sagt i et interview i Berlingske, at Meyers besøg var mere eller mindre overfladiske, og at han ikke anser Meyer for at have nogen aktie i selve smagen af Nomas køkken.

I sommeren 2007 fortalte Redzepi under en længere gåtur på Christianshavn ligeud til Meyer, at deres veje måtte skilles:

»Jeg sagde, at det var nu – at det var enten ham eller mig. Årsagen var, at jeg syntes, at Claus brugte Noma til at udvikle sin egen forretning i stedet for at udvikle Noma selv. Det, syntes jeg, var unfair over for alt det arbejde, alle folkene herude, inklusive mig selv, udførte,« siger René Redzepi i dag.

»Jeg ville virkelig have ønsket, at René havde haft det på en anden måde. På den anden side respekterer jeg Renés ærlighed,« sagde Claus Meyer senere samme år ved en slags afskedsseance over for Nomas ledergruppe:

»I virkeligheden var jeg en del mere ked af det og skuffet over Renés udmelding, end jeg gav udtryk for. Men det var mest på det menneskelige plan. Eftersom jeg ikke gider at bruge resten af livet på at slås med René om at bestemme, var der, hvad angår ejerskabet, to modeller: Enten fyrede jeg René for hans mytteri og fandt en anden chefkok, der kunne overtage hans aktier billigt, eller også lod jeg René få Noma. Jeg har aldrig været i tvivl om, at det var det mest rigtige at lade René fortsætte,« siger Claus Meyer i dag.

Model svær at få skruet sammen

Selv om både Meyer og Redzepi i dag siger, at de i 2007 var enige om skilsmissen, var det åbenbart ikke ligetil at få skruet en model sammen, således at Redzepi kunne få den kontrol, han ønskede sig, mens Meyer kunne forblive i ejerkredsen.

Ifølge Meyer havde han selv, Redzepi og den tredje medejer Kristian Byrge i 2010 et møde, som kunne have lukket verdens på det tidspunkt bedste restaurant:

»Vi var tæt på at træffe den beslutning – enstemmigt – at lukke restauranten. René kunne ikke se sig selv fortsætte ti år mere med samme ejerstruktur. Vi andre syntes ikke, at vi skulle køre videre uden ham, sådan som vi sad der og snakkede over en håndbajer. Byrge (der også er indehaver af designfirmaet Muuto, red.), som er den eneste seriøse forretningsmand af os tre, fik os på bedre tanker. Nordea fik så ansvaret for at starte en seriøs proces, der skulle føre til der, hvor vi er endt nu« siger Claus Meyer.

»Det centrale i min optik er, at ingen af os kunne forestille os Noma uden René,« siger Kristian Byrge, mens René Redzepi i dag ikke erindrer mødet:

»Jeg har aldrig nogensinde være enig med nogen, heller ikke mig selv, om, at Noma skulle lukke,« siger Redzepi.

Endnu tre år skulle gå, før den rigtige model og den rigtige pris var fundet, da det amerikanske investeringsselskab Overture med Marc Blazer i spidsen købte 45 pct. af Noma-aktierne. René Redzepi er du i realiteten ikke bare afhængig af en ny ejer nu?»Nej. Det er et helt andet set-up nu. Marc, som kommer her én gang om måneden, er virkelig interesseret i at udvikle Noma, så jeg er ret begejstret,« siger René Redzepi.

Claus Meyer er også tilfreds med, at tingene er faldet på plads:

»Min rolle i Noma-projektet kan ingen nogensinde fratage mig glæden ved. Den respekt og selvrespekt er meget vigtigere for mig end aktiemajoritet. Og den er uforandret af aktiefrasalget,« siger Claus Meyer.

På trods af den tilsyneladende lykkelige skilsmisse har man i den internationale presse i den senere tid kunnet læse flere konfliktfyldte historier om de to Noma-medejere. F.eks. kunne man forleden i Wall Street Journal under overskriften »Claus Meyer’s Food Empire« læse, at ejerskiftet i Noma blev en realitet, efter at Redzepi for nogle måneder siden i en direkte konfrontation truede med trække sig ud af Noma, efter at hans forhenværende partner (Claus Meyer, red.) havde prøvet at »highjacke« Noma-brandet.

Over for Berlingske afviser Redzepi udsagnene og siger, at WSJ-journalisten har misforstået tingene:

»Han havde lige spist en frokost med fuld vinmenu, så det overrasker mig egentlig ikke, at han fik vores meget uformelle samtale galt i halsen,« siger Redzepi. Efter den gastronomiske Mistura-konference dette efterår i Peru, hvor bl.a. Redzepi optrådte, kunne man i Lima-avisen El Comercio læse, at Claus Meyers restaurant i Bolivia, Gusto (se denne uges MS s. 14) skulle være udeladt fra programmet »for ikke at genere René Redzepi, som er raget uklar med restaurantens ophavsmand (altså Meyer, red.)«. »Det kender jeg ikke noget til. Jeg har aldrig nogensinde talt om Gustu med nogen journalist eller nogen af dem, der arrangerer Mistura. Men jeg kan fortælle dig, at alle åbenbart tror, at Gustu er Nomas restaurant, og det, jeg tidligere har sagt, er, at Noma ikke har noget med Gustu at gøre – at det er Claus’ eget projekt,« siger René Redzepi.