Personkredsen omkring Enkefru Plums Støttefond

Tine Bryld, Drude Dahlerup, Finn Slumstrup, Preben Wilhjelm, Jan Øberg og Trine Pertou Mach er blandt personkredsen omkring fonden.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tine Bryld
Født 1939. Uddannet socialrådgiver. Gift to gange og har tre børn. Leder af Dagcenter for Unge Stofmisbrugere i perioden 1969-72. Kendt for sine rådgivningsprogrammer i DR som hun har haft siden 1972 og frem til i dag. Først i ungdomsprogrammet Tværs, P4 i P1 Søndag og i dag på P3. Siden 1967 har Bryld også fungeret som redaktør af social brevkasse i Alt for Damerne. Bestyrelsesformand for Enkefru Plum’s støttefond fra 1996 til 2004. Forfatter til en række bøger.

Niels-Henrik Hansen
Uddannet civilingeniør. Kom til Slagteriernes Forskningsinstitut i 1957, hvor han hurtigt steg i graderne, først som forskningschef og siden som direktør. I 1974 opgav han sin direktørstilling i protest mod et stigende forbrug af bl.a. antibiotika i svinekødsproduktion. Blev i 1978 idømt en bøde for ærekrænkelse for at have udtalt at 70 procent af svinekødet i forretningerne var uegnet til menneskeføde. Da Lise Munk Plum i 1988 stiftede Plums Økologi Fond, blev Niels Henrik Hansen udnævnt til formand - en post han fortsat beklæder.

Finn Slumstrup
Født i 1941. Uddannet lærer. Begyndte karrieren som højskolelærer og senere forstander for Vallekilde Højskole. I 1991 til 1999 var han chef for DR’s P1. Fra 1999 til 2007 var han programmedarbejder samme sted. Sideløbende var han i en længere periode formand for Statens Musikråd, samt medlem af UNESCO Nationalkommissionen og den danske Django d’Or priskomité. I dag virker han som formand for Grænseforeningen og bestyrelsesmedlem for Landbrugets Kulturfond. Har desuden skrevet en snes bøger, heriblandt tre bøger om jazzens historie.

Preben Wilhjelm
Født 1935. Uddannet atomfysiker og lic.jur. Sad over fire valgperioder i folketinget frem til 1984. Var i 1959 med til at stifte partiet SF. I 1967 opstod der dyb intern splittelse og en gruppe med Wilhjelm i front brød ud og dannede partiet VS. I 1991 udnævnes han til chef for DR’s Dokumentargruppe, en post han bestrider i 5 år. Efterfølgende ansættes han som forsker og koordinator for journalistuddannelsen på RUC. Går på pension ved årsskiftet til 2002. Var Plum-fondens første bestyrelsesformand.

Camilla Plum
Født i 1956. Datter af Plum-fondens stifter, Lise Munk Plum. Uddannet industriel designer og arkitekt. Har fire børn og er gift med Per Kølster. Sammen driver de det statskontrollerede økologiske landbrug Fuglebjerggaard i Helsinge. I 1992 etablerede hun virksomheden Den Rene Vare, der bl.a. leverede organisk kost til børnehaver, produktionen. Drev indtil 1996 restaurant Cap Horn i Nyhavn. Debuterede i 1983 med kogebogen: Emma Gad - Vi gider ikke. Vært på flere have- og madprogrammer på DR2.

Per Kølster
Uddannet agronom og har siden 1975 arbejdet med økologisk landbrug. Var i en lang årrække ansat som forsker og underviser på Landbohøjskolen. I dag driver han, sammen med hustruen Camilla Plum, Fuglebjerggaard, hvor han tager sig af gårdens dyrehold og frugtplantage, samt afholder landbrugs- og havekurser. Siden 1999 har Per Kølster arbejdet med ølbrygning på sit bryggeri på Fuglebjerggaard. Forfatter til bogen Alle tiders øl, der udkom i 2007.

Jan Øberg
Født 1951. Freds- og fremtidsforsker, ph.d. i sociologi. Tidligere leder af Lund University Peace Research Institute (LUPRI) og tidligere generalsekretær for Den Danske Fredsfond i København. Sammen med sin hustru, Christina Spännar, stifter han i 1986 Den Transnationale Stiftelse for Freds- og Fremtidsforskning (TFF). Øberg er fortsat direktør for TFF, som har til huse i Lund, Sverige. Har igennem sin karriere udgivet en lang række artikler og bøger om emnerne fred og konfliktløsning.

Trine Pertou Mach
Født 1969. Uddannet cand.scient.pol. fra Århus Universitet. Er tidligere talsmand for Junibevægelsen, og opstillet til Europaparlamentsvalget for samme. Har siden april 2009 siddet i Folketinget for SF, som stedfortræder for Ida Auken. Formand for Mellemfolkeligt Samvirke siden 2007. Medlem af tænketanken Ny Agenda, Folkekirkens Nødhjælp og Institut for Menneskerettigheder.

Drude Dahlerup
Født 1945. Uddannet cand.scient.pol. fra Århus Universitet og professor i statsvidenskab fra Stockholm Universitet. Er medstifter af Junibevægelsen, af tænketanken Ny Agenda og af Rødstrømpebevægelsen i Århus i 1970. Tidligere medlem af styrelsen i Norges Forskningsråd, Tænketanken Nytt Europa, KVINFO,

Ole Donbæk
Faglig sekretær i 3F Kastrup. Opstillet til Folketinget 1998 og 2007 for liste Ø i Rødovrekredsen. Tidligere opstillet for Folkebevægelsen mod EU ved Europaparlamentsvalget. Har tidligere været bestyrelsesmedlem i Skibsværftsarbejdernes Forbund, og arbejdet på B&W .

Nicolas E. Fischer
Født i 1951 i Paris, men opvokset i Brasilien. Kom til Danmark i 1975. Er gift og har tre voksne børn. Begyndte som bagage- og fragtslæber i SAS. Har siden 1994 været formand for Luftfartsfunktionærerne i LFF. En af sagsøgerne ved både grundlovssagen vedrørende lovligheden af Danmarks deltagelse i EU, og grundlovssagen mod Statsminister Anders Fogh Rasmussen i 2005, for deltagelse i krigen i Irak.

Lars Bredo Rahbek
I perioden 1982 til 1991 var han ansat hos A. P. Møller Mærsk, heraf de seneste fire år som international salgschef i Tokyo. Herefter tog han et radikalt karriereskifte da han i 1997 blev uddannet som producer på Den Danske Filmhøjskole. Arbejdede efterfølgende som producer på Nimbus Film, hvor han bl.a. stod bag filmen Flammen og Citronen. Efter ti på Nimbus tiltrådte han i januar 2009 posten som divisionschef for DR Fiktion. Medstifter af JuniBevægelsen.

Lars Adam Rehof
Jurist og lektor ved Københavns Universitet. Tidligere direktør for Institut for Menneskerettigheder, tidligere formand for Dansk Røde Kors Folkeretsudvalg, og tidligere medlem af bestyrelsen for Dokumentations- og rådgivningscentret vedrørende racediskrimination (DRC). Endvidere, tidligere medlem af bestyrelsen for Retssikkerhedsfonden.

Birgitte Rahbek
Uddannet cand.mag. i kultursociologi fra Københavns Universitet, og Ph.d. i Pædagogik fra Danmarks Lærerhøjskole. Associeret med Den Transnationale Stiftelse for Freds- og Fremtidsforskning. Tidligere ansat på DR. Nu ekstern lektor på Århus Universitet og medarbejder på Den2Radio.

Lotte Leicht
Uddannet jurist fra Københavns Universitet. Europa-Direktør for Human Rights Watch siden 1994. Før det programansvarlig for International Helsinki Federation for Human Rights. Sidder endvidere i bestyrelsen for ECCHR - European Center for Constitutional and Human Rights.

John Mølgaard
Født 1925 - døde som 82-årig juleaftensdag 2007. Var oprindelig arbejdsmand og tillidsmand hos Dansk Esso. I 1962 efterfulgte han Anker Jørgensen som formand for Lager- og Handelsarbejdernes Forbund I København. Fra 1969 beklædte han posten som oplysningssekretær for SiD (nu 3F). Mølgaard var desuden aktiv i Folkebevægelsen mod EF, og var dets kandidat til Europa-Parlamentet I 1984.

Helle Schøler Kjær
Uddannet journalist. Har siden juni 1993 været ansat på Danmarks Radio. I hendes tid i DR har hun bl.a. fungeret som redaktionssekræter på P1-programmet Indblik, redaktør på P1's retspolitiske program Lige Lovligt og reporter på DR2’s Deadline.