Personalet gidsler i sikkerhedsudspil

Med en patientrettighedspakke stiller regeringens kvalitetsreform nye og skrappere krav til sundhedspersonalet. Men der er ingen tegn på, at man ruster personalet til de nye tider. Regionernes formand for sundhedsudvalget, Orla Hav (S), opfordrer Christiansborg-politikerne til at tage højde for det øgede pres.

Trods bestræbelserne på at styrke patientsikkerheden gennem skrappere krav til sundhedspersonalet på de danske sygehuse, så klædes personalet ikke på til at varetage de nye tiltag.

Tiltagene mangler konkrete anvisninger på, hvordan man rent praktisk vil styrke patienters rettigheder uden at sende sorteper videre til sundhedspersonalet. Det mener Marlene Dyrløv Madsen, projektkoordinator ved Dansk Institut for Medicinsk Simulation på Herlev Sygehus, der har skrevet ph.d om patientsikkerhed og sikkerhedskultur.

»En patientrettighedspakke kan være godt. Men det gør ikke systemet mindre komplekst, hvis patienter skal have en fast kontaktperson, oplyses om patienttilbud og samtidig have udarbejdet en genoptræningsplan alt imens de har ret til at klage, hvis de ikke får alle tilbud opfyldt. Klædes personalet ikke på til at honorere de nye krav, kan sundhedspersonalet blive gidsler,« siger hun.

Ingen snuptags-løsninger
Samtidig påpeger Marlene Dyrløv Madsen, at patienter kan få svært ved at skelne mellem det nye klagesystem og den såkaldte »indberetning af fejl til læring«.

Der har ellers været lagt op til et omfattende serviceeftersyn i reformen, hvor patienterne blandt andet får en rettighedspakke og mulighed for at klage over behandlingsfejl gennem fem regionale patientombudsmænd.

Formand for Danske Regioners sundhedsudvalg, Orla Hav (S), tilslutter sig kritikken. Han mener, at Christiansborg-politikerne med det nye udspil befinder sig for langt væk fra sundhedsvæsnets virkelighed.

»Der findes ingen snuptags-løsninger i sundhedsvæsnet, og det er vigtigt, at man tager højde for, at der skal være hænder til at imødekomme kravet. Vi og personalet skal gøre Christiansborg-politikerne opmæksomme på, at det er kompliceret at gennemføre de flotte visioner, politikerne udtænker uden den nødvendige støtte,« siger Orla Hav.

Indenrigs- og Sundhedsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), er på ferie, og har derfor ikke været tilgængelig for en kommentar.