Person ramt af mæslinger i Vestsjælland: »Læger opfordres til at være særligt opmærksomme«

Det er andet tilfælde af mæslinger i 2017, oplyser Statens Serum Institut.

Efter endnu et tilfælde af mæslinger understreger Statens Serum Institut, at det er vigtigt at blive vaccineret. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: DOUGLAS MAGNO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En yngre person fra Vestsjælland er blevet ramt af mæslinger efter at have opholdt sig i Polen.

Det oplyser Statens Serum Institut.

»Læger - især i Vestsjælland - opfordres til at være særligt opmærksomme på diagnosen i de kommende uger. Det er vigtigt, at personer mistænkt for mæslinger så vidt muligt ikke opholder sig i venteværelser med andre patienter, idet mæslinger er yderst smitsom,« lyder det fra instituttet.

Dermed er der tale om det andet tilfælde af mæslinger i 2017. I det første tilfælde blev en person smittet efter et ferieophold i Thailand.

»Det nye tilfælde understreger endnu engang, at alle ikke-immune rejsende til områder med risiko for mæslinger bør være vaccineret mod mæslinger inden afrejse i form af MFR-vaccine,« lyder anbefalingen fra Statens Serum Institut.

Det sker efter et år, hvor Europa har været ramt af det, som Statens Serum Institut kalder for »et stort udbrud af mæslinger«.

Ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO har det største udbrud fundet sted i Rumænien. I alt har mæslingeudbrud forårsaget 31 dødsfald i Rumænien, skrev den engelske avis The Independent tidligere på sommeren..

Ifølge Zsuzsanna Jakab, områdedirektør for WHO i Europa, er der grund til bekymring.

»Vi er meget bekymrede for, at selvom en sikker, effektiv og billig vaccine er tilgængelig, kan mæslinger på verdensplan forblive en hovedårsag til dødsfald blandt børn, og uheldigvis er Europa ikke skånet. Det er vores prioritet at arbejde tæt sammen med sundhedsmyndigheder i alle berørte europæiske lande for at kontrollere udbruddene og fastholde en høj vaccinationsdækning,« sagde Zsuzsanna Jakab til The Independent i juli.

Vaccinationen mod mæslinger er en del af den såkaldte MFR-vaccone, der tilbydes i det danske børnevaccinationsprogram. Ifølge Statens Serum Institut er rejsende, der ikke er vaccineret eller har haft sygdommen, i risiko for at blive smittet - og de kan smitte andre, når de kommer tilbage til Danmark.

»Det er derfor vigtigt at sikre sig, at især børn og yngre voksne er MFR-vaccineret inden afrejse,« har opfordringen tidligere lydt fra Statens Serum Institut.