Pernille Vermund kræver svar: Hvem besluttede at evakuere 13-årig fra Syrien?

Det er endnu uvist, hvem der har truffet beslutningen om at evakuere den 13-årige dreng med dansk baggrund fra Syrien. Hvis ikke der er klarhed over forløbet, inden der er dannet en ny regering, vil Nye Borgerlige arbejde aktivt for et svar.

Det har endnu ikke været muligt at få oplyst, hvem der har truffet beslutningen om at evakuere den 13-årige dreng fra al-Hol-lejren i Syrien. Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, vil have svar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Giuseppe Cacace

Søndag evakuerede danske myndigheder for første gang en 13-årig dreng med dansk baggrund fra fangelejren for Islamisk Stat-tilhængere al-Hol i Syrien.

Det har endnu ikke været muligt at fastslå, hvem der traf beslutningen om, at drengen skulle evakueres fra lejren, hvor han – udover hospitalsbesøg – har opholdt sig i flere måneder sammen med sin mor og søskende.

»Det er ikke for sjov det her. Det er dødsensalvor, og det er vildt, at man i et demokrati ikke kan finde ud af, hvordan det har fungeret, og om der sidder embedsfolk, som har taget initiativ på egen hånd,« siger Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund.

I en skriftlig udtalelse, oplyser Udenrigsministeriet, at »der er etableret en fælles myndighedsgruppe med deltagelse af bl.a. Justitsministeriet, Udenrigsministeriet samt Udlændinge- og Integrationsministeriet. (...) På denne baggrund vurderer de ansvarlige myndigheder, hvad der er den bedste løsning i hver enkelt sag«, men det har endnu ikke været muligt at få uddybet, hvem der har truffet beslutningen, og det er derfor ligeledes stadig uvist, om den er truffet på politisk niveau eller af embedsfolk i ét eller flere af de pågældende ministerier.

Men det skal frem i lyset, mener Pernille Vermund.

»Vi skal vide, hvem der har taget den beslutning. Det er dybt problematisk, at man dels overvejer at tage den her unge mand tilbage, når man ikke ved, om han er radikaliseret, og om han har været engageret i Islamisk Stat. Han er trods alt 13 år gammel og er blevet beskudt undervejs på flugt fra Islamisk Stats sidste højborg, Baghouz. Dels er det problematisk, at han højst sandsynligt vil give sin familie, heriblandt moderen, der har været engageret i Islamisk Stat, ret til familiesammenføring, hvis han kommer til Danmark,« siger Pernille Vermund og understreger, at det er »mindst lige så problematisk, hvis der ikke er et politisk mandat til at evakuere ham, og embedsværket har handlet på egen hånd. Det ved vi jo ikke, om de har. Det er ret svært at finde ud af, hvad der foregår her.«

Nye Borgerlige vil grave i det

Indtil den nye regering er endeligt på plads, varetager et forretningsministerium den »daglige drift« på samme vis som ministrene er »fungerende ministre« for hvert deres ressortområde, og indtil i søndags, hvor danske myndigheder for første gang evakuerede en dreng fra al-Hol-lejren, har myndighederne afvist at hente danske statsborgere hjem fra Syrien. Det gælder både udrejste jihadister og deres familier samt børn, der eventuelt er født under udrejsen.

»I embedsværket bør man forholde sig til den politiske hensigtserklæring. Medmindre man har fået modsatrettede anvisninger nu, så er der noget, der kunne tyde på, at nogen handler i strid med dén politisk vilje, der hidtil har været,« siger Pernille Vermund.

Hvis ikke der kastes »klarhed over forløbet«, inden en ny regering er endeligt på plads, så vil Pernille Vermund stille et paragraf 20-spørgsmål til myndighedsgruppens ministre og bede om en redegørelse af sagen.

»Det gælder også, hvis der – når der er klarhed over forløbet – viser sig at være en situation, hvor man har handlet i strid med den politiske beslutning, der er truffet. Så er det bestemt noget, vi kommer til at grave i og spørge ind til,« siger hun og forklarer, at det i givet fald skal have konsekvenser:

»Vi har allerede flere mennesker, såsom Naser Khader, Inger støjberg og Søren Pape Poulsen, som er underlagt PET-beskyttelse. Vi er i en situation, hvor vi i forvejen har bragt alt for mange danskere i en ufrihed, som er helt urimelig og uanstændig. Hvis folk, der har været engageret i Islamisk Stat, aktivt bliver hentet tilbage til Danmark, vil det være et svigt af meget høj kaliber,« siger Pernille Vermund.

Berlingske har forsøgt at få Udenrigsministeriet til at uddybe sin skriftlige udtalelse, men det har ikke været muligt. Ministeriet henviser til sin skriftlige udtalelse, og både Justitsministeriet og Udlændinge- og Integrationsministeriet henviser til Udenrigsministeriet. Berlingske har desuden efterspurgt interview med udenrigsminister Anders Samuelsen, og her blev der igen henvist til den skriftlige udtalelse.

I udtalelsen fra Udenrigsministeriet oplyses det, at »Udenrigsministeriets Borgerservice har tavshedspligt i personsager, ligesom der ikke kommenteres på myndighedsgruppens drøftelser af enkeltsager om fremmedkrigere og deres børn. Vi kan derfor ikke give yderligere oplysninger«.