Pernille Rosendahl fylder rundt

Pernille Rosendahl begyndte karrieren med at være varsom med pladekontrakter. I dag er hun X Factor-dommer.

Sangeren Pernille Rosendahl fylder 40 år torsdag den 22. marts. (Foto: Camilla Rønde/Scanpix 2012) Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det karakteristiske pandehår har fulgt hende gennem årene, men Pernille Rosendahl har selv udviklet sig mere end de fleste.

Hun voksede op i et kreativt hjem. Hendes lillebror er hiphopproduceren Vagn Luv, og hendes storesøster er filminstruktøren Christina Rosendahl, der i 2002 udgav dokumentaren Stjernekigger om Pernilles kamp for at få et gennembrud med bandet Swan Lee.

Men før Swan Lee sang hun i kor hos Savage Rose i gymnasietiden. Hun var med til indspilningen af bandets album Månebarn fra 1992, men valgte også livet på turne med Thomas Koppel og Annisette frem for sine studentereksaminer. Og det skulle hun ikke komme til at fortryde.

Efter et ophold i London, hvor hun indspillede en plade, men sagde nej tak til at skrive kontrakt med Virgin, kastede Pernille Rosendahl sig over et nyt projekt, nemlig bandet Swan Lee, der ellers bestod af Emil Jørgensen, Jonas Struck og Tim Christensen. Sidstnævnte havde i 1997, da han var kærester med Pernille Rosendahl, produceret hendes debutalbum, Dream Away.

Swan Lee udgav to solide og roste plader, Enter (2001) og Swan Lee (2004), men bandet, der havde haft en overordentlig stærk frontfigur i Pernille Rosendahl, gik i opløsning i 2005. Herefter skabte Rosendahl sammen med kæresten Johan Wohlert, der havde været bassist i Mew, bandet The Storm.

Her var højt til loftet. Måske for højt. I hver fald brød anmelderne sig ikke om den storladne rock på bandets debutalbum, Where the Storm Meets the Ground fra 2008. The Storm og Pernille Rosendahl udviklede sig dog, og de to følgende plader fik betydelig mere succes. 2009 fik hun tilbuddet om at afløse Line Rafn som dommer i DRs X Factor. Hun slog til, og det skulle vise sig at være en gevinst for showet såvel som for Rosendahl. I X Factor er hun modstykke til Thomas Blachmanns nedladende dommerfigur, der ikke går af vejen for at tilsvine deltagerne.

De overfusede stjernespirer kan i stedet søge opbakning og trøst hos Pernille Rosendahl, hvis omsorgsfulde øjne under pandehåret funkler af kærlighed til musikken.

Se også: Danmarks rock chic fylder 40