Per Stig Møller: Situationen dødsens farlig for hele verden

Drabet på Benazir Bhutto kan få Pakistan til at bryde sammen og bane vejen for en islamistisk atombevæbnet stat, siger udenrigsminister Per Stig Møller (K), der kalder situationen ”dybt tragisk” og ”dødsensfarlig”.

Eneste vej frem for Pakistans præsident Pervez Musharraf er at afholde valget den 8. januar som planlagt, mener Per Stig Møller.

Hele verden står over for en dødsensfarlig situation efter attentatet på den pakistanske oppositionsleder Benazir Bhutto. Det mener udenrigsminister Per Stig Møller (K) der frygter, at staten bryder sammen, og at islamister sætter sig på magten i det atombevæbnede land.

”Det her er dybt, dybt tragisk for både Benazir Bhutto og hendes familie, for Pakistan og for hele regionen, for det her er jo et forsøg på at stoppe den reform og demokratiproces som trods alt er sat i gang frem til valget 8. Januar. Formålet er at afspore reformprocessen og gøre landet mere skrøbeligt og i sidste ende kan det så føre til en islamistisk magtovertagelse,” siger Per Stig Møller til Berlingske Tidende, og han understreger at efter et kaos, som det Pakistan oplever nu, opstår der ofte en dikatorisk orden.

”Situationen er meget farlig, for Pakistan har hele tiden været en skrøbelig stat, og hvis det virkelig lykkes at få lavet en sammenbrudt stat ud af det, så er det dødsensfarligt. Både fordi det bliver vanskeligere i nabolandet Afghanistan, der i forvejen er en sammenbrudt stat, og fordi Pakistan har atomvåben. Det er farligt og derfor må reform- og demokratikræfterne forene sig for at vise terroren, at den ikke kan opnå sine mål,” siger Per Stig Møller, der mener, at præsident Pervez Musharraf er en svækket leder.

”Musharraf har ikke kunnet forhindre det her. Så meget styr har han altså heller ikke på det. Så han er svækket fordi det kan lade sig gøre at begå så grufuld en handling i hans land, uden at sikkerhedsstyrkerne har kunnet forhindre det. At det kan lade sig gøre at gå ind og slå Bhutto ihjel, viser jo hvor meget, der kan lade sig gøre for terroristerne i Pakistan. Derfor bliver det også sværere for ham at kontrollere islamisterne og det bliver sværere at kontrollere grænsen til Afghanistan med mindre han virkelig får vist ved valget den 8. Januar, at det store brede flertal faktisk ønsker et stop for det her. Så får han en demokratisk legitimitet til at tage hårdere fat,” siger Per Stig Møller, der mener, at det er helt afgørende at valget bliver afholdt som planlagt.

”Man kan jo risikere, at Musharraf bruger situationen til ikke at afholde valg. Men så har terroristerne opnået det, de ville . Det kloge ville nu være at udnytte den vrede der må være i befolkningen – for hun var jo en populær skikkelse – til at udnytte situationen til at sikre hendes eftermæle ved at tage valget og vise islamisterne og terroristernes ideologi vintervejen. Det kan godt være han synes det vil være praktisk at slippe for valge,t men han slipper ikke for islamisterne af den grund. Så der lyder en kraftig opfordring fra Danmark til at afholde valget. Der er nu en chance for at samle de demokratiske kræfter og for at vise terroristerne, at de ikke har fremtiden for sig i Pakistan,” siger Per Stig Møller.

Hvis ikke Musharraf afholder valget, som Benazir Bhutto under stor international medieopmærksomhed fik lov til at komme hjem for at deltage i efter sit årelange eksil fra 1999 frem til dette efterår, vil han blive terroristernes gidsel, forudser udenrigsministeren.

”Han har kun et valg. Og nu må vi fra EU's side ind og støtte den demokrati- og reformproces, der faktisk var i gang i landet. Vi må hurtigt ind og vise, at hvis de fastholder demokrati-kursen, så er det vejen til et tættere samarbejde med EU. Det kan være i form af handelsaftaler, eller hvad ved jeg, men det er vigtigt at få vist, at der er muligheder, hvis man fastholder den demokratiske proces,” siger han.