Pensionskasse holder fast i tobaksaktier: Det er ikke ulovligt

Sampension, der delvist ejes af kommuner og regioner, fastholder investeringer i tobaksindustri trods kritik.

Kræftens Bekæmpelse retter en skarp kritik mod pensionskassen Sampension for at investere i tobaksindustrien. Men pensionsselskabet har ikke planer om at droppe investeringerne. Free/Colourbox
Læs mere
Fold sammen

Pensionskassen Sampension, der har kommuner og regioner i ejerkredsen, har investeret for knap en halv milliard kroner i aktier i tobaksindustrien.

Det er stærkt kritisabelt, lyder det ifølge Jyllands-Posten fra blandt andre Kræftens Bekæmpelse.

- Jeg forstår ikke, at nogen pensionskasse vil være bekendt at investere i selskaber, hvis produkter slår mennesker ihjel, siger direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen til avisen.

Men Sampension har ikke planer om at skrotte tobaksaktierne.

- Produktet er lovligt at producere, det er lovligt at sælge, siger kommunikationsdirektør Søren P. Espersen til Ritzau.

Kritikere undrer sig ifølge Jyllands-Posten over, at kommunerne i ejerkredsen med den ene hånd fører en stram rygepolitik, samtidig med at de med den anden hånd investerer i tobaksindustrien.

Men Sampensions kommunikationsdirektør afviser kritikken.

- Det er at blande æbler og pærer sammen, hvis man siger, at vi ikke må investere i tobaksaktier, fordi der er rygeforbud på mange kommunale arbejdspladser, mener han.

Han fortæller, at selskabet, der forvalter næsten 300 millioner kroner på vegne af 300.000 kunder, har etiske retningslinjer for dets investeringer.

Man investerer eksempelvis ikke i virksomheder, der forbryder sig mod internationale love og regler.

Men tobaksindustrien falder ikke under denne kategori, påpeger kommunikationsdirektøren.

- Tobak er sundhedsskadeligt, ja, men det er der også andre produkter, der er. Der er mange emner, man kan synes er forkerte.

- Men vi er nødt til at navigere og finde nogle internationale regler at holde os til, siger Søren P. Espersen.

- For vores kunder giver det god mening, at vi investerer efter det højeste afkast og på ansvarlig vis.

- Det gør vi ved at undtage investeringer, der handler om ulovligheder, og som ikke overholder internationale regler. Og tobak er ikke en af dem, siger kommunikationsdirektøren.

Han vil dog ikke afvise, at kritikken på sigt kan få selskabet til at ændre mening.

- Det gør altid indtryk, når Sampension bliver nævnt i en kritisk sammenhæng.

- Jeg tror ikke, at vi lige i morgen undtager tobaksaktier, men en gang om året kigger bestyrelsen på, hvad vores investeringspolitik skal og ikke skal indeholde, siger han.

/ritzau/