Penkowas spanske kollega: Som et uendeligt mareridt

Milena Penkowas mangeårige forskningspartner, professor Juan Hidalgo, er overrasket over, at Københavns Politi ikke finder grundlag for at rejse en sag mod hende.

Foto: niels ahlmann olesen

En tidligere kollega til Milena Penkowa kalder det »endnu en overraskelse«, at Københavns Politi alligevel ikke vil rejse sag mod den skandaleombruste hjerneforsker for dokumentfalsk og bedrageri mod hendes forhenværende arbejdsgiver Københavns Universitet.

»Ærligt talt minder sagen om et uendeligt mareridt, og jeg er nødt at afslutte al kontakt med hende én gang for alle,« skriver Penkowas mangeårige forskningspartner, professor Juan Hidalgo fra Universitat Autònoma de Barcelona, i en mail til Berlingske Nyhedsbureau.

»Jeg har tidligere fortalt alt, hvad jeg ved om sagen, til danske medier, og har ikke noget nyt at tilføje. Jeg håber blot, at sagen løser sig på en måde, så alle er tilfredse,« fortsætter den spanske professor, der for to år siden trak en forskningsartikel med Penkowa tilbage efter anklager om, at hun havde løjet om antallet af rotter brugt i et forsøg, der var en del af hendes doktordisputats.

Penkowa havde forinden påstået, at 750 rotter medvirkede i forsøget, og siden blev langt de fleste af hendes resultater genskabt af andre forskere.

Den spanske forsker har samarbejdet med Penkowa om i alt 50 videnskabelige artikler, og de to afbrød det ti år lange samarbejde for syv år siden. Ifølge Juan Hidalgo fordi Penkowa var blevet »ekstrem og ubehagelig«.

Milena Penkowa blev i 2010 dømt for underslæb, falsk anklage og dokumentfalsk mod Dansk Selskab for Neuromedicin. I kølvandet på dommen meldte Københavns Universitet Penkowa til politiet for dokumentfalsk og bedrageri i forbindelse med rotteforsøget, nogle ansøgninger om støtte til et forskningsprojekt og Penkowas indstilling til EliteForsk-Prisen.

Det er universitetets beskyldninger mod Penkowa, som politiet har valgt at droppe at få Penkowa dømt for. Ifølge hendes advokat, Kåre Pihlmann, betragter hun det som en renselse af sit navn.