Penkowa tiltalt for groft dokumentfalsk

Københavns Politi kræver hjerneforskeren dømt for overtrædelse af straffeloven.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bothager

Milena Penkowa har forfalsket dokumenter, som hun brugte til at skjule videnskabelig svindel. Københavns Politi kræver derfor nu hjerneforskeren dømt for overtrædelse af straffeloven, skriver Weekendavisen fredag.

Det var Weekendavisen, der i 2011 afslørede, at Penkowa i 2003 løj sin mor og søster døde og samtidig forfalskede dokumenter, som hun afleverede til Københavns Universitet.

Dokumenterne skulle bevise, at hun havde fået udført et stort antal rotteforsøg af et firma i Spanien. Men rotterne fandtes ikke, papirerne var falske, og knap fire år efter afsløringen rejser politiet nu tiltale mod hende. I retten kræver anklagemyndigheden hende dømt for dokumentfalsk af særlig grov beskaffenhed.

Den langvarige Penkowasag, der er Danmarkshistoriens største sag om videnskabelig uredelighed, tager dermed en overraskende ny drejning. I maj sidste år opgav Københavns Politi nemlig at rejse tiltale mod Milena Penkowa, fordi falskneriet blev vurderet som forældet. Ifølge straffeloven forældes dokumentfalsk efter fem år, og der gik mere end syv år, før det kom for en dag, at dokumenterne måtte være falske.

Forældelsesfristen udvides dog til ti år, når der er tale om dokumentfalsk af særlig grov karakter, og det vurderer politiet nu er tilfældet. Den nye vurdering skyldes yderligere efterforskning, som er foregået, efter at Københavns Universitet sidste år ankede politiets oprindelige afgørelse om forældelse. Sagen burde i stedet vurderes i forhold til den grove bestemmelse, mente universitetet, og det er politiet nu altså enig i.

Det er tredje gang, Penkowa skal forklare sig over for en dommer. I juni sidste år tabte hun i Retten på Frederiksberg en injuriesag, som hun havde anlagt mod Weekendavisens journalist Poul Pilgaard Johnsen, og i december 2010 blev hun i Københavns Byret idømt tre måneders betinget fængsel for underslæb, dokumentfalsk og falsk anklage mod en af sine studerende.