Penkowa accepterer dom for underslæb

Hjerneforskeren Milena Penkowa accepterer en dom på tre måneders betinget fængsel for underslæb.

Foto: Jonas Vandall Ørtvig
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den meget omtalte hjerneforsker Milena Penkowa blev i december idømt tre måneders fængsel for underslæb, forfalskning af dokumenter og for falsk anklage mod en studerende.

Hun nægtede sig skyldig i anklagerne og ankede oprindeligt sagen til landsretten, men nu har hun trukket anken tilbage og accepterer dommen. Det oplyser hendes forsvarer, advokat Kåre Pihlmann til Ritzaus Bureau.

Indtil nu har Milena Penkowa været beskyttet af navneforbud, så medierne har ikke kunnet omtale sagen. Men med hendes accept af Københavns Byrets dom, frafalder et navneforbud.

Underslæb for knap 30.000 kroner

Retssagen har ikke forbindelse til de aktuelle anklager mod den omtalte hjerneforsker om videnskabelig uredelighed og snyd med fondsmidler, som i øjeblikket undersøges af politiet og Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed. Men det var den sag, der i marts 2010 førte til, at Milena Penkowa blev suspenderet fra sin stilling på Københavns Universitet.

Sagen om underslæb tog sin begyndelse helt tilbage i 2008, da revisoren i Dansk Selskab for Neurovidenskab, hvor Milena Penkowa var kasserer, opdagede "regnskabsuregelmæssigheder" i selskabets regnskab for 2007.

Ifølge Politikens dækning af sagen forsøgte selskabet at få afklaret tingene "i mindelighed" med forskeren, men da hun ikke mødte op til et møde med selskabets advokat, valgte formanden at politianmelde hende. 

Skød skylden på studerende

Og i december sidste år blev hun altså dømt for underslæb for 28.000 kroner. Bl.a. blev hun fundet skyldig i at have fiflet med bilag - eksempelvis ved at lave 8 sandwich om til 58 sandwich, og at overføre refusionerne til sin egen konto.

Desuden blev hun dømt for at have forsøgt at give en af sine studerende skylden. Den 24-årige studerenede ved Københavns Universitet, der arbejdede som studentermedhjælper for Milena Penkowa, blev i november 2008 afhørt af politiet og her præsenteret for anklager om, at han skulle have overført penge fra det videnskabelige selskab til sin konto.

Politiet kunne her vise ham kontoudtog, der beviste overførslen til hans private konto. Men dem havde politiet fået udleveret af Milena Penkowa, der senere blev dømt for at have fabrikeret dem selv. Den 24-årige studerende kunne nemlig afvise anklagerne ved at fremvise sine egne kontoudtog fra banken.

Offer for komplot?

Da sagen kørte i Københavns Byret sagde Milena Penkowa, at hun var offer for et "komplot". Hun forklarede, at det var formanden i Dansk Selskab for Neurovidenskab, der stod bag, fordi de to var direkte konkurrenter i forhold til stillinger og fondsmidler. Det afviste formanden dog i retten.

Milena Penkowa tror ikke på, at landsretten kan bedømme sagen mod hende objektivt på grund af de seneste måneders omtale af hende, lyder forklaringen på hendes accept af byrettens dom.