Pendlerne skal kunne komme hurtigere frem

16 kommuner ønsker at få både jernbane og motorvej kombineret i den nye Ring 5.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny motorvej, en ny jernbane og et krav om at blive taget med på råd. Det er, hvad 16 kommuner i hovedstadsområdet sammen med Region Hovedstaden i dag - på Transportens Dag - står sammen om at ønske.

»Borgerne skal have en fair mulighed for at komme på arbejde. Man skal kunne pendle på tværs af regionen uden at skulle sidde fast i lange bilkøer eller bruge meget lang transporttid med kollektiv trafik,« siger regionsrådsformand for Region Hovedstaden Vibeke Storm Rasmussen.

Derfor anbefaler de 16 kommuner og Region Hovedstaden en Ring 5-løsning med både vej og bane, fordi de mener, at løsningen både trafik- og samfundsøkonomisk samt miljømæssigt vil være en god investering.

Samtidig ønsker kommunerne og Regionen at komme med på råd, når Ring 5 diskuteres.

»Jeg føler ikke, der har været en dialog mellem Transportministeriet og os i kommunerne. Der står direkte, at der skal føres dialog om de forskellige udbygningsmuligheder med kommunerne, og det har vi ikke oplevet. Det synes jeg, vi skal prøve at komme i gang med nu,« siger Michael Ziegler, borgmester i Høje Taastrup Kommune.

En overrasket minister

Det kommer mildest talt bag på transportminister Hans Christian Schmidt (V), at kommunerne ikke føler, at de er blevet hørt.

»Vi har både holdt et stormøde, hvor kommunerne deltog, og så er mine embedsmænd netop blevet færdige med at holde møde med hver enkelt kommune for at høre deres ønsker til Ring 5. Dernæst er alle kommuner igen indkaldt til et stormøde, så det overrasker mig enormt, hvad kommunerne melder ud,« siger han.

Hvad betyder det, at 16 kommuner står sammen om at ønske vej og bane i Ring 5?

»Det er fint, at de står sammen, men vi skal også tage hensyn til dem, der har nogle andre holdninger. Kommunerne er meget uenige, så nu skal vi i gang med at undersøge mulighederne for at imødekomme alle kommuners ønsker,« siger Hans Christian Schmidt, der i løbet af maj igen indkalder kommunerne til et stormøde om Ring 5.