Pendlerbørn mangler pasning i hovedstaden

Over halvdelen af kommunerne i Region Hovedstaden tilbyder ikke børnepasning til borgere fra andre kommuner.Dansk Erhverv mener, reglerne på området bør ændres.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pendlere i Region Hovedstaden har det sværest, når det drejer sig om at få passet barnet i den kommune, som de arbejder i.

En ny analyse fra Dansk Erhverv viser, at over halvdelen af kommunerne i regionen - 55 procent - har lukket ventelisten til børnepasning af 0-5-årige for borgere fra andre kommuner. Til sammenligning tilbyder alle kommuner i Region Nordjylland - og de fleste i resten af Jylland - børnepasning til andre kommuners borgere.

Ifølge Dansk Erhverv er manglen på børnepasning over kommunegrænserne i Region Hovedstaden hæmmende for arbejdskraftens mobilitet i både Københavnsområdet og på resten af Sjælland.

»Med stadig kortere åbningstider i daginstitutionerne er muligheden for at få passet sit barn i nærheden af arbejdspladsen for mange en forudsætning for at kunne pendle til og fra arbejde og samtidig få familie- og arbejdsliv til at gå op i en højere enhed,« siger afdelingschef i Dansk Erhverv Stine Pile-gaard Jespersen.

Lukker venteliste

Siden 2004 har forældre ifølge Dagtilbudsbekendtgørelsen ellers haft ret til at få deres barn passet i en anden kommune end deres egen bopælskommune. De enkelte kommuner har dog haft mulighed for at lukke ventelisten for børn fra andre kommuner, hvis antallet af udefrakommende børn på ventelisten oversteg én procent af de børn, der var bosiddende i kommunen, eller hvis kommunens pasningsgaranti var truet.

Den sidste mulighed har blandt andet Københavns og Frederiksberg kommuner benyttet sig af.

»Vi bruger den mulighed, der er i lovgivningen, for at lukke ventelisten, fordi vi ellers ikke vil kunne overholde pasningsgarantien for kommunens egne borgere,« siger leder af dagtilbudsafdelingen i Frederiksberg Kommune Kirsten Rogvi.

Vil ændre regler

Vicekontorchef i Københavns Kommune Malene Stampe peger desuden på, at pendlerne - på trods af en lukket kommunal venteliste - stadig har mulighed for at søge privat børnepasning.

»Der er mange virksomhedsinstitutioner, som forældre kan skrive sig op til, selvom de ikke bor i København,« siger hun.

I 2008 var det 67 pct. af kommunerne i hovedstadsområdet, der havde lukket ventelisterne, men til trods for at tallet nu er faldet til 55 pct., mener Dansk Erhverv, at reglerne bør ændres, så kommunerne har et større incitament til at sikre, at der er frit valg af børnepasning over kommunegrænser.

»Det er fair nok, at kommunerne tager hånd om deres egne borgere, men der skal også være en realistisk mulighed for pendlerne for at få deres børn passet,« siger Stine Pilegaard Jespersen.

Men ifølge formand for Børneudvalget på Frederiksberg Pernille Høxbro (K) er en lukning af ventelisten helt uundgåelig.

»Vi har i forvejen brugt trecifrede millionbeløb over de seneste fem år for at fastholde pasningsgarantien,« siger formanden, der understreger, at det slet ikke kan lade sig gøre for kommunen at tage særlige initiativer over for til pendlere.