Peer Hultberg er død

Forfatteren Peer Hultberg er død, 72 år gammel.

Peer Hultberg, der var en af Danmarks fineste prosaister, var ikke mindst kendt for »Byen og verden« fra 1992, hvor han virtuost bringer 100 prosastykker om lige så mange indbyggere i sin barndomsby, Viborg.

Den korte form, indfattet i den lange, karakteriserer også »Requiem«, der udkom i 1985, og som er bygget op af 537 tankestrømme, der, med forfatterens egne ord, var »et forsøg på at løse en ganske bestemt litterær opgave, at skildre en masse.... der føjer sig sammen til en helhed«.

Et hovedværk er også »Præludier« fra 1990, hvor fortællingens »rum« er bevidstheden hos et lille geni: Pianisten og komponisten Frédéric Chopin, som barn i Warszawa i begyndelsen af 1800-tallet.

Peer Hultberg blev født i Vangede, men voksede op i Horsens, senere i Viborg, hvor hans far var landsdommer. I 1967 skrev han disputats om den polske forfatter Waclaw Berent, og han arbejdede i en periode som lektor i polsk sprog og litteratur ved Københavns Universitet.

Centralt i Peer Hultbergs liv stod hans virke som psykoanalytiker, der byggede på studier med afsluttende eksamen ved C.G. Jung Instituttet i Zürich.

Peer Hultberg har modtaget talrige hædersbevisninger, både i Danmark og Tyskland. I 2004 blev han hædret med Det Danske Akademis Store pris.
Peer Hultberg, der døde af kræft, bliver begravet fra Viborg Domkirke lørdag 29. december.