PBS vil aflive fluesmækkeren

Sikkerheden ved brug af fluesmækker er påny i fokus, efter at et 19-årigt pizzabud fra Århus er sigtet for bedrageri for 1,5 mio. kr.

Pizzabuddet har tilsyneladende i 24 tilfælde afluret den trecifrede kontrolkode og udløbsdato på dankortet, når han leverede pizzaer til kunder, der betalte via en fluesmækker.

Sammen med oplysningerne på kvitteringen har pizzabuddet - sammen med nogle medsammensvorne - efterfølgende kunnet købe varer og spille poker på internettet. Det er sket i 117 tilfælde.

Hos Payment Business Services, PBS, så man gerne, at fluesmækkeren blev sendt til de evige terminalmarker, skriver URBAN.

»Det er den ældste og mindst sikre terminaltype, og det er helt klart vores ønske, at fluesmækkerne skal udfases og erstattes af mere sikre terminal-løsninger. Men som reglerne er nu, er det jo lovligt at have en fluesmækker,« siger Søren Winge, pressechef i PBS.

Han anslår, at omkring 10.000 forretninger fortsat kun bruger fluesmækker, mens mange andre butikker bruger den som backup i tilfælde af f.eks. strømsvigt.

I bestræbelser på at komme fluesmækkeren til livs har PBS netop kontaktet 5.000 forretninger med et tilbud om at få fluesmækkeren erstattet af en såkaldt elektronisk fluesmækker - en terminal, der læser kortets chip , og som forretningen kan låne for 99 kr. om måneden.

»Indtil videre har der været god respons på det tilbud,« konstaterer Søren Winge.

Samtidig har PBS fra 1. januar i år helt droppet den betalingsgaranti på 1.000 kr., som butikkerne ellers tidligere var sikret, hvis de havde fulgt kontrolprocedurerne ved fluesmækker-betaling, og der efterfølgende opstod problemer med dækningen.

»Risikoen ved brug af fluesmækker for både kortholder og ekspedient er den største, der findes på markedet, og derfor synes vi, det skal afspejles i den betalingsgaranti, vi giver,« siger Søren Winge og tilføjer:

»Det vil nok betyde, at forretningerne ikke vil være helt trygge ved at bruge fluesmækker, fordi de ikke er sikre på at få dækning for de helt små transaktioner.«

Kilde: Urban