Patienters ønsker og livsstil skal inddrages i behandlingen

Læger og sygeplejersker vil give patienterne mere medbestemmelse i forhold til, hvilken behandling han eller hun ønsker.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Patienterne på landets sygehuse skal i højere grad inddrages i tilrettelæggelsen af behandlingen. Det mener både Lægeforeningen, Dansk Sygeplejeråd og Danske Patienter ifølge Politiken.

De tre organisationer er enige om, at fagfolkene har for meget at skulle have sagt, når det gælder behandlingen af patienter på danske sygehuse.

Forsøg både herhjemme og i udlandet har vist, at det fører til både højere kvalitet i behandlingen, større patienttilfredshed og besparelser i sundhedsvæsenet, hvis patienternes egne observationer og erfaringer inddrages mere. Den rigtige behandling for den ene patient kan være helt forkert for den anden, selv om de fejler det samme.

De tre organisationer mener, at den rigtige behandling afhænger af patientens livssituation, hvilket der slet ikke bliver taget hensyn nok til i sygehusvæsnet i dag.

Derfor opfordrer de politikerne til at ændre strukturer i sundhedsvæsenet, som hæmmer patientinddragelsen.

»Hvis man forestiller sig, at en ung mor med to små børn og fuldtidsarbejde har en eller anden form for lidelse i sit ene ben, så har hun sikkert nogle andre behov og ønsker til behandlingen end en ældre mand med den samme lidelse. Måske er det nok for den ældre mand at få at vide, at det ikke er noget alvorligt og få noget smertestillende, han kan tage, når det er værst. Mens den unge mor nok vælger operation og genoptræning, der kan få benet til at virke optimalt igen. Men som det er i dag, så er der meget ofte slet ikke tid til at få afdækket patienternes individuelle ønsker og behov,« siger Lægeforeningens formand Mads Koch Hansen til Politiken.