Patienternes nye leder: Sundhedsområdet er liv og død

Danske Patienters nye formand, Camilla Hersom, vil have mennesket helt i centrum for behandlingen.

København: - Vi skal blive bedre til at se patienten som et menneske og ikke bare et nummer.

Sådan lyder det fra den kommende formand for Danske Patienter, der onsdag får ny frontfigur. Eneste opstillede kandidat er den tidligere formand for Forbrugerrådet og tidligere radikale folketingsmedlem Camilla Hersom.

- Både patienterne selv og de pårørende skal inddrages meget mere. Det vil være en kæmpegevinst både for dem og for sundhedsvæsnet, siger hun og tilføjer:

- I dag er der en kæmpeudfordring, når patienten bevæger sig frem og tilbage mellem sygehus og kommune og genoptræning, hvor mange forskellige instanser er indover. Men vi skal huske, at den samme patient er der hele tiden, og deres erfaring skal bruges mere.

Paraplyorganisationen Danske Patienter med 870.000 patienter under sig spænder fra tunge organisationer som Kræftens Bekæmpelse og til bittesmå foreninger for sjældne diagnoser, der kæmper for bevågenhed. Men det skræmmer ikke Camilla Hersom

Fra sine fem år som formand for Forbrugerrådet er hun vant til et spraglet bagland.

- Der var et større spænd i Forbrugerrådet fra Cyklistforbundet til Dyrlægeforeningen end i Danske Patienter, hvor alle foreninger har entydigt fokus på patienters behandling.

Både i Forbrugerrådet og Folketinget har Hersom arbejdet med sundhedspolitik blandt andet som radikal sundhedsordfører.

- Det er det allermest spændende område at arbejde med. Det er liv og død bogstaveligt talt for den enkelte og afgørende for velfærdssamfundets sammenhæng, siger hun.

Hun røg ud af Folketinget ved seneste valg, hvor De Radikale fik en syngende øretæve af vælgerne. Hun var rystet men vil gerne i Folketinget igen.

- Det valg lærte mig, at det er utrolig svært at spå om fremtiden. Det vil overraske mig, hvis der kommer valg i min formandsperiode, som er på to år. Jeg ser meget frem til som formand at arbejde med sundhedsområdet stadig på en politisk, men anderledes måde end hidtil, siger hun.

/ritzau/