Patienter: Vi er kastebolde i sundhedssystemet

Patienter lider under samarbejdsvanskeligheder mellem de forskellige aktører på sundhedsområdet, og nu må der for alvor gøres noget, lyder det fra Danske Patienter og Ældre Sagen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sundhedsministeren må sikre et ordentligt samarbejde mellem sygehuse, ældrepleje og praktiserende læger, så patienter ikke ender som kastebolde i sundhedssystemet, mener Danske Patienter og Ældre Sagen.

Problemet med samarbejdsvanskeligheder på sundhedsområdet er velkendt, men i en ny undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd siger hele 82 procent af de kommunalt ansatte sygeplejersker, at de den seneste måned har oplevet, at borgere er blevet udskrevet, før de er blevet færdigbehandlet, skriver Berlingske.

»Det er for dårligt, for vi har talt om det her i ganske mange år. Det, der i virkeligheden mangler, er et fornuftigt samarbejde mellem kommuner og regioner, for så vil vi undgå, at patienter udskrives for tidligt - eller måske udskriver sygehuse ikke patienterne for tidligt, men kommuner og praktiserende læger får ikke taget over,« siger formand for Danske Patienter, Lars Engberg.

Underdirektør i Ældre Sagen Michael Teit Nielsen mener også, det er på høje tid, at der bliver gjort noget ved problemet.

»Vi har i årevis snakket om, at ældre medicinske patienter er et underprioriteret område i sundhedspolitikken, og vi har i årevis hørt om overbelægning, misforståelser, fejl og genindlæggelser, som kunne undgås,« siger han.

At problemet består, selvom det er velkendt, skyldes ifølge underdirektøren, at området er så komplekst.

»Sundhedssystemet er et puslespil med rigtig mange brikker - der er den kommunale hjemmepleje, sygehuset, egen praktiserende læge, specialister og så videre. I hele den her sundhedspolitiske karrusel bliver ældre medicinske patienter kørt rundt, og de bliver nogen gange rundtossede, når de bliver kastet fra den ene i armene på den anden, uden at der er nogen til at gribe,« siger han.

Danske Patienters formand pointerer, at problemet kun bliver større, fordi et stigende antal patienter skal forbi flere aktører.

»Regioner og kommuner skal blive bedre til at tale sammen. Vi har for en del år siden lanceret og fået tilslutning til, at der skal udnævnes såkaldte forløbskoordinatorer til at holde snor i patientens forløb – det er bare aldrig rigtig kommet i gang, men det er sådan set løsningen,« siger Lars Engberg.

Adspurgt om, hvorfor det ikke er kommet i gang, svarer formanden:

»Der skal en kulturændring til. Det her problem var der også for ti år siden, men da var det ikke så udtalt. Nu er det påtrængende, og derfor er tiden inde til senest nu at gøre noget ved det.«

Da problemerne med usammenhængende behandlingsforløb strækker sig på tværs af sundhedssektoren fra regioner til kommuner, er det sundhedsministeren, der skal stå i spidsen for at forbedre koordinationen og samarbejdet, lyder det fra både Dansk Patienter og Ældre Sagen.