To patienter smittet med hiv ved blodtransfusion

Blod fra hivbærende bloddonor brugt til blodtransfusion på Rigshospitalet. To patienter er blevet smittet.

To patienter på Rigshospitalet i København er blevet smittet med hivinficeret blod fra hospitalets blodbank, skriver Berlingske Tidende lørdag. Hiv forårsager sygdommen aids.

Rigshospitalets ledelse bekræfter over for avisen, at patienterne er blevet smittet med hiv efter at have modtaget blodtransfusioner i februar i år. Smitten blev først opdaget i maj-juni i forbindelse med rutinekontrol af den oprindelige portion blod, som de to patienter har fået.

Hospitalets lægelige direktør, Jannik Hilsted, vil hverken oplyse køn eller alder på de smittede eller på den bloddonor, smitten stammer fra. Begge patienter er dog blevet informeret om, at de er smittede, ligesom hospitalet har fundet frem til den hivbærende bloddonor. Jannik Hilsted vil heller ikke oplyse, om de to patienter har søgt hospitalet om erstatning.

Smitten var med stor sandsynlighed blevet afsløret, hvis blodet var testet på samme måde, som donorblod bliver i mange andre lande. Men politikerne har af økonomiske årsager valgt at lade være at indføre en såkaldt NAT-test af

donorblod. Ifølge beregninger vil det koste omkring 40 mio. kr. om året at teste de op mod 400.000 portioner blod, der årligt bliver tappet fra danske bloddonorer.

- Var blodet blevet NAT-testet, var der en chance for, at det her ikke var sket, konstaterer lederen af Rigshospitalets blodbank, Morten Bagge Hansen, der er formand for Dansk Selskab for Klinisk Immunologi.

/ritzau/