Patienter skal have mere indflydelse

Danske Regioner lancerer projektet »Borgernes sundhedsvæsen«, der skal ændre kulturen i sundhedsvæsenet, så patienter kommer i centrum og bliver eksperter.

Patienter skal have mulighed for at spille en mere aktiv rolle og være med i overvejelser om deres behandlingsforløb fremover.

Torsdag lancerer Danske Regioner projektet »Danskernes sundhedsvæsen« på årsmødet i Aarhus. Et projekt, der skal gøre patienter til de egentlige eksperter på deres egen liv, skriver Jyllands-Posten.

»På alle planer -behandling, kommunikation, service, tilgængelighed og så videre, skal vi lytte og inddrage patienterne og de pårørende langt mere, fordi det er afgørende for, at vi tilbyder den rette behandling første gang. Dermed bliver patienten mere tilfreds, og vi bruger ressourcerne mere eftertænksomt,« siger formand for Danske Regioner, Bent Hansen (S) til Jyllands-Posten.

Tankerne bag projektet er ikke nye, og det er fortsat mest hensigtserklæringer. Men de modtages positivt i sundhedsvæsenet, hvor mange aktører har været inddraget.

Danske Patienters formand Lars Engberg mener, projektet er et seriøst forsøg på at ændre sundhedsvæsenet til det bedre.

»Det er afgørende, at budskabet kommer helt fra toppen, og at regionernes formænd forpligter sig,« siger han til Jyllands-Posten.