Patienter: Konsultationer på hospitalsgange er uværdige

Det er dybt problematisk, at patienter og pårørende oplever, at sygehuspersonale foretager konsultationer på gangene, understreger organisationen Danske Patienter.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Helsinghof Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Patienter skal ikke konsulteres på sygehusgangene. Det er både uværdigt og uacceptabelt, mener paraplyorganisationen Danske Patienter.

Men det er desværre virkeligheden for mange patienter på de danske hospitaler, fortæller direktør Morten Freil.

»Det er et alvorligt problem, at de her samtaler foregår på gangene. Det er direkte uværdigt for patienterne, at man skal have en meget personlig dialog omkring ens sygdom, mens andre kan lytte med,« siger han.

Konsultationer på gangene er kommet i fokus efter en ny Megafon-måling foretaget for TV 2, der viser, at hver sjette af de adspurgte patienter og pårørende oplever, at sygehuspersonalet foretager konsultationer på gangene.

Udviklingen kommer ikke bag på Danske Patienter, som i løbet af de seneste år gentagne gange har understreget, at konsultationerne er ulovlige, da de strider mod Sundhedslovens regler om tavshedspligt og fortrolighed.

Patientforeningen frygter, at konsultationer på gangene kan få store konsekvenser for patienterne.

»Patienterne deler muligvis ikke alle informationer med personalet, fordi der er andre mennesker til stede. Derfor kan det være svært for eksempelvis en læge at ramme den rigtige diagnose, hvilket kan skabe alvorlige problemer senere i et sygdomsforløb,« siger Morten Freil.

Han håber dog, at de nye supersygehuse vil forhindre, at konsultationer skal foregå på gangene i fremtiden. Det skal blandt andet ske ved at få indbygget flere samtalerum og enerum, hvor sygehuspersonalet får mulighed for at konsultere den enkelte patient i fortrolighed.

Men supersygehusene er tidligere blevet vurderet til at koste op mod 41 milliarder kroner. Den høje pris får direktøren til at frygte, at der kommer til at ske besparelser på området.

»Vi frygter, at der vil komme besparelser på sygehusene, fordi de er så dyre. Det kan muligvis betyde, at vi ikke får de her enestuer og samtalerum, fordi man ganske enkelt vælger at skære den del fra. Det vil vi dog kraftigt anbefale, at man ikke gør, da dialogen med sygehuspersonalet er en kerneydelse for patienten,« siger Morten Freil.

I den seneste tid har sygehusene også været under kraftigt pres i forhold til en stigning i antallet af akutte genindlæggelser.