Patienter jubler: God idé at producere mere medicin i Europa. Men det kan også betyde højere priser

Danske Patienter støtter udspil fra regeringen om at gå efter at flytte produktionen af lægemidler fra Kina til Danmark og Europa. Er samfundet og patienterne mon klar til at betale for det, spørger bekymrede brancheorganisationer.

Berlingske fortalte forleden, hvordan 80-årige Folkmar Roll, som lider af Parkinsons sygdom, pludselig ikke længere kunne få de tabletter, der kan dæmpe symptomerne på hans sygdom. Hans kone, Britta, og familien måtte derfor jagte rundt mellem forskellige apoteker i forsøget på at skaffe den medicin, der skal hjælpe ham. Nu vil sundhedsministeren presse på i EU for at sikre, at mere livsvigtig medicin produceres i Europa. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Medicin er så afgørende for folkesundheden, at man med »alle midler« må arbejde på at sikre, at man ikke kommer i en situation, hvor patienterne ikke kan få fat i den.

Det er der desværre tendenser til i dag, og derfor er det oplagt at gå efter at fremstille flere lægemidler i Europa og Danmark frem for i Kina.

Det er holdningen i danske patientorganisationer, efter at sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har bebudet, at regeringen vil presse på i EU for at få en samlet plan, der kan sikre, at medicin i større udstrækning fremstilles i Europa.

Baggrunden er, at der er stigende problemer med mangel på lægemidler, og at regeringen er bekymret for, at stadig mere medicin produceres i lande uden for Europa, blandt andet Kina, hvilket kan skabe usikkerhed om medicin-forsyningerne i tider med handelskrige og politisk uro.

»Det er alvorligt for folkesundheden, hvis vi ikke kan sikre leverancerne af medicin. Det ser vi allerede tendenser til, og vi ved ikke, hvad der kan komme af internationale kriser fremover, som kan gøre det endnu værre. Det er uholdbart. Vi skal have en leverancesikkerhed for medicin på lige fod med de krav, vi stiller til andre sektorer med stor samfundsbetydning så som forsvaret og gasforsyningen,« siger direktør i Danske Patienter, Morten Freil.

Han mener også, at det kan blive nødvendigt i større udstrækning at åbne for offentlig produktion af lægemidler, hvis leverancerne fra de private aktører svigter.

Risikerer højere priser

I Industriforeningen for Generiske og Biosimilære Lægemidler, IGL, fremhæver direktør Peter Jørgensen, at der ikke er nogen entydig sammenhæng mellem, hvor lægemidlerne bliver produceret, og hvor de bliver solgt.

At prøve at flytte mere produktion til EU, hvor der i forvejen fremstilles mange lægemidler, er således ingen garanti for, at de danske patienter kommer først i køen.

»Derimod risikerer man blot, at lægemidlerne bliver dyrere, fordi det givetvis giver højere omkostninger at producere mere i f.eks. Frankrig eller Tyskland end i Kina eller Indien. Og er samfundet og patienterne mon klar til at betale for det? Måske var der lidt mere musik i at se på markedsvilkårene i Danmark, hvor der er en udfordring med lav volumen og meget lave priser,« siger han.

Morten Freil medgiver, at der kan være en risiko for højere priser, hvis produktionen flyttes fra f.eks. Kina til Europa, men sådan behøver det ikke at gå, mener han.

»Selvfølgelig skal det være rentabelt. Men vores vurdering er også, at det i dag ikke er produktionsomkostninger, der styrer medicinpriserne, men snarere avancerne og udgifter til udvikling,« siger han.

Der har gennem flere år været gjort forsøg på yderligere at styrke den danske såkaldte life science-sektor med blandt andet offentlige puljer til at fremme klinisk forskning og tiltrække internationale investeringer til branchen.

I den del af branchen, som forsker i udviklingen af nye lægemidler, ser man gerne, at der arbejdes på at skabe de bedst mulige rammevilkår i Danmark.

»Vi deler bekymringen omkring udfordringerne med forsyningssikkerhed på medicinområdet. Vi vil meget gerne drøfte mulighederne og sammenhængen med ministeren, så vi både kan få belyst leveranceproblemerne med medicin til Danmark, men også så vi fortsat kan holde fast i ambitionen om at forblive en førende life science-nation,« siger direktør i Lægemidddelindustriforeningen, Ida Sofie Jensen.

Der er dog også bekymring for, om mere produktion i Europa faktisk kan udfordre eksporten.

»De nuværende forsyningsproblemer i EU, som har ramt Danmark på det seneste, har mange facetter. Noget skyldes produktionsnedbrud – ikke kun i Kina, men også andre steder. Problemet med forsyningsvanskeligheder kan ikke på kort sigt løses ved at hjemtage produktion til EU,« siger Ida Sofie Jensen.