Patienter efterlyser mere fokus på helhed

En undersøgelse fra Danske Patienter viser, at patienter ikke synes de praktiserende er gode nok til at tage alle ting i betragtning, når de diagnosticerer.

Man kan både have lidt ondt i foden, skulle tisse hele tiden og være rigtig tørstig. Alle tre ting kan betyde noget forskelligt hver for sig, men sammen kan det tyde på, at man lider af diabetes.

De fleste læger kan godt drage den konklusion, men det er langt fra alle, der er lige opmærksomme på at se sammenhængen i en patients lidelser. I en ny undersøgelse fra Danske Patienter, hvor 4.874 patienter og deres pårørende giver deres vurdering af den almene praksis på en række centrale områder, siger 37 procent, at lægen ikke er tilstrækkelig opmærksom på patientens symptomer og betydningen af dem i en helhed.

»Lægen har måske ikke nok fokus på hele patientens situation, og diagnosticerer dermed ikke, hvad der egentlig er galt, før lang tid efter konsultationen. Det går simpelthen ikke hurtigt nok. Omkring hver anden patient svarer, at lægen kun i mindre grad eller slet ikke var opmærksom på deres symptomer, inden de fik en diagnose,« siger direktør i Danske Patienter Morten Freil.

En af årsagerne til dette kan være, at mange praktiserende læger kun vil behandle et symptom pr. konsultation, vurderer Morten Freil. Derfor mener han, at det rigtige skridt på vejen mod forbedring er at ændre strukturen omkring lægekonsultationer.

»Det dur simpelthen ikke, når det gælder den moderne patient, der jo oftest har et komplekst sygdomsforløb og symptomer, der hænger sammen. Der er det vigtigt, at lægen kigger på hele patienten og ser på, hvad det er for nogle behov, den enkelte person har for at kunne komme videre i sit liv,« siger patientforeningens direktør.

Formanden for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Niels Ulrik Holm, er imidlertid ikke enig i Danske Patienters udlægning af problemet.

»Vi kan da se nogle spændende tendenser i undersøgelsen, og der er mange ting i den måde, vi arbejder på, som godt kunne tyde på, at det også medfører det, som undersøgelsen viser,« siger han.

»Vi har en fast pris på en konsultation, det er 132 kroner pr. styk, og det giver cirka fire patienter i timen. Ifølge vores overenskomst er det bare ikke muligt at sidde mere end et kvarter med hver patient. Men jeg vil gerne have manet det rygte til jorden, der siger at man kun kan komme med et symptom ad gangen,« siger han og fortæller, at så længe tiden bliver overholdt, »så må man komme med ligeså mange ting, man vil«.

»Det her med et symptom ad gangen, er noget, vi klart tager afstand fra i PLOs bestyrelse. Vi beder folk om at tænke sig godt om, når de har lavet en aftale med lægen, så de ved, hvad de gerne vil tale om, når de kommer. Men det andet er altså ikke rigtigt,« siger Niels Ulrik Holm.

I forbindelse med undersøgelsen er Danske Patienter kommet med ti forbedringsforslag til de praktiserende læger og de danske politikere. De bliver fremlagt på Folkemødet i weekenden.