Paskontrol betyder flere i bil og færre i tog over Øresund

Paskontrollen ved den svensk-danske grænse sætter aftryk på trafikken over Øresund. Alene i september indløste 11 procent færre periodekort til tog i forhold til sidste år.

Færre pendelere sætter sig i tog og flere i bil efter paskontrollen er indført mellem Danmark og Sverige.  /arkiv Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Liliendahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Paskotrollen mellem Sverige og Danmark får flere til at fravælge offentlig transport. Sammenlignet med samme måned sidst år, faldt salget af bropendlerkort med otte procent i august og elleve procent i september.

Den totale Øresundstogstrafik mellem Danmark og Sverige er faldet endnu mere, med tolv procent i januar-august i år, sammenlignet med samme periode sidste år. Det fremgår af statistik fra Skånetrafiken og DSB.

Samtidig er pendlertrafikken med personbiler steget otte procent i septem,ber. Det er den største stigning i september måned siden 2007. Øresundsbro Konsortiet regner med at mindst halvdelen af stigningen skyldes ID- og grænsekontrollerne. Omregnet betyder stigningen, at bilpendingen er steget med 500 biler til samlet 6500 biler i døgnet over Øresundsbroen.

Der er i følge Øresundsbro Konsortiets chef for fritids- og pendling, Karsten Längerich, ingen tvivl om, at paskontrollen spiller ind på trafiktallene.

»Ud over den stigning, som vi har set igennem længere tid, så virker det som om, at grænsekontrollerne har påvirket pendlernes rejsemønster. Det kan eksempelvis være privatpersoner, som nu vælger bil frem for tog«, siger Karsten Längerich til bladet Fokus Øresund.

Virksomheder laver kørselsordninger

Den kategori af rejsende som stiger mest over Øresundsbron er dog forretningsrejsende, hvor stigningen var 12 procent i august og 14 procent i september, sammenlignet med samme måneder sidste år. Også her spiller grænsekontrollerne ind, lyder det videre:

»Lejebiler, busser og taxa er steget siden indførslen af grænsekontrol. Vi tror, at det er virksomheder, som på forskellige måder hjælper deres ansatte, som bor i Sverige. Vi tror også, at flere tager taxa til eksempelvis lufthavnen i Kastrup.«