Pas på morfar der cykler

Cyklister over 65 har problemer med at orientere sig korrekt i trafikken og udgør en kraftig overvægt i statistikken over ulykker mellem cyklist og bil, viser ny undersøgelse.

Han kommer kørende på den vej, han dagligt bruger ned til bageren. Han svinger til venstre, kigger sig ikke for, der kommer alligevel aldrig nogen biler. Men lige netop den dag gør der, og et sammenstød er uundgåeligt. Den 70-årige mand på cyklen dør.

Tragedien er et virkeligt eksempel på, hvorfor det oftest går galt for de ældre cyklister i trafikken. Havarikommissionen for Vejtrafikulykker (HVU) fremlagde fredag en rapport, hvor næsten halvdelen af de 30 analyserede ulykker mellem cykler og biler i kryds uden lyssignaler involverede cyklister over 65 år.

Fem ud af seks cyklister, der ikke orienterede sig korrekt, var i samme aldersgruppe. Også på antallet af dræbte toppede pensionisterne, der udgjorde 9 ud af 13, der mistede livet.

»De ældre skal lære at håndtere deres nedsatte fysiske formåen. For eksempel skal de standse helt op, gå ned af cyklen og kigge sig rundt, inden de kører videre, hvis det ikke er muligt for dem at dreje hovedet nok,« siger formanden for Havarikommissionen, Sven Krarup Nielsen.

Pensionisterne skal derfor oplyses om bedre muligheder, hvis de skal cykle. De ældre skal i første omgang i højere grad benytte sig af tilbuddet om trafiksikkerhedskurser, der allerede bliver udbudt af FDM. En andet forslag er, at flere ældre skal cykle på en såkaldt sikkerhedscykel, der er en trehjulet Christiania-cykel med en rund kasse foran.

»Jeg er helt enig i, at en trehjulet cykel er en god idé,« siger konsulent Gunner Rasmussen fra Ældresagen.

»Men de er næsten usynlige på markedet, og den billigste, jeg har fundet, koster 6.500 kroner. De skal enten være billigere, eller også skal der være mulighed for støtte fra kommunen, ellers bliver det svært at udbrede,« forklarer han.

Han påpeger samtidig, at der skal noget holdningsbearbejdning til, før man får de ældre til at tage cykelhjelm på.

Cykling stadig sundt
Landsformanden for Dansk Cyklist Forbund, Claus S. Hansen, gør samtidig opmærksom på, at man skal huske på noget meget vigtigt i en eventuel kampagne rettet mod de ældre cyklister.

»Vi skal virkelig passe på, at vi ikke skræmmer de ældre fra at cykle, for det er en meget positiv ting, der giver dem mange flere år at leve i,« siger han.

I perioden 2002-2006 udgjorde de cyklende over 65 år næsten en fjerdedel af alle dræbte eller alvorligt tilskadekomne cyklister i ulykker mellem bil og cyklist i et kryds uden lyssignal.