Pas på hennatatoveringer i ferien

Midlertidige tatoveringer med hennafarve er en populær udsmykning på mange feriedestinationer, men overvej det nøje, da det kan medføre livslang allergi.

Det er den sorte henna, man skal være på vagt overfor. Colourbox/Pawel Opaska/Free Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan virke uskyldigt at få lavet en dekorativ hennatatovering på håndryggen, mens man er på ferie.

Men der kan følge ubehagelige overraskelser med, da der kan være tilsat allergifremkaldende stoffer til den farve, der bliver brugt.

Derfor skal man være på vagt, inden man lader sig udsmykke.

»Man skal være opmærksom på, hvad det er for en farve, og nærmest spørge tatovøren, hvilke indholdsstoffer der er i farven,« anbefaler Lise Skjødt Sørensen, der er konsulent i Kosmetik- og hygiejnebranchen.

Hvis hennafarven er meget mørk eller sort, skal man være særligt på vagt.

»For det er de sorte farver, som kan indeholde stoffet PPD, som er stærkt allergifremkaldende,« siger Lise Skjødt Sørensen.

PPD står for paraphenylendiamin og tilsættes henna for at gøre farven mørkere og få den til at holde længere.

Stoffet er forbudt at anvende på huden i EU, men i mange lande uden for EU er der ingen lovgivning på området.

Skal man have lavet en hennatatovering på ferien, skal man sikre sig, at det er lys henna af planteudtræk, da meget farvestof bliver solgt under navnet henna, men indeholder andre ting som eksempelvis det allergifremkaldende stof PPD. Coloubox/Free Fold sammen
Læs mere

Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet kan PPD og andre stoffer som sølvnitrat og krom, som også er fundet i hennatatoveringer, give alvorlige allergiske reaktioner.

Reaktionerne vil ofte opstå inden for et par dage. Det kan være kløe, rødme, udslæt, knopper og blærer. Og det kan ende med permanent misfarvning af huden og ardannelse.

»Hvis man først har oplevet ubehageligheder ved en hennatatovering, så skal man ikke gøre det igen. Og så bør man være forsigtig, hvis man skal have farvet sit hår senere hen, for der kan være det samme stof i hårfarve,« siger Lise Skjødt Sørensen.

Man kan nemlig ifølge Miljø- og Fødevareministeriet blive permanent overfølsom over for disse stoffer og udvikle allergisk kontakteksem.

Og PPD er faktisk lovligt at tilsætte i alle typer hårfarve i EU. Derfor kan en allergisk reaktion medføre, at man ikke fremover kan farve sit hår.

Så overvej nøje, om det overhovedet er værd at få sådan en hennatatovering, lyder opfordringen fra Lise Skjødt Sørensen.

»Er det virkelig en god idé at få den her tatovering, og hvis det er, så vær forsigtig, og vær sikker på, at der ikke er allergifremkaldende stoffer i, som man senere vil kunne udvikle stærke allergiske reaktioner over for,« siger hun.

Der vil ofte stå PPD eller paraphenylendiamin på emballagen, så det kan man se efter.

I de lyse hennafarver, som brun og orange, er der ikke den store risiko for allergireaktioner, da de ikke er tilsat det sorte farvestof PPD.

/ritzau fokus/