Partyfolkets store heste-rus

Det seneste hit blandt partyfolk og stofmisbrugere er KETAMIN – oprindeligt et bedøvelses­middel til heste. Et stof, der både blandt myndigheder og mis­brugere har været kendt i flere år. Alligevel blev det først i februar forbudt at være i besiddelse af Ketamin.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var tydeligvis en glad og stolt sundhedsminister, der i begyndelsen af februar kunne udsende en pressemeddelelse, hvori han viser ministeriets handlekraft. Et forbud mod stoffet ketamin, som ministeriet i dets egen meddelelse betegner som et stof, der »indebærer en alvorlig sundhedsrisiko«. Og ministeriet oplyser videre, at »ketamin kan forårsage psykiske komplikationer og alvorlige forgiftninger«.

»Forbuddet er helt i tråd med regeringens hidtidige linje med hensyn til at reagere hurtigt og skarpt mod nye euforiserende stoffer. Som samfund skal vi sende et klart signal om, at vi hverken kan eller vil acceptere stoffer som ketamin,« udtalte sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) tilbage i februar.

Men ifølge såvel politifolk som eksperter i stofmisbrug var ministeren i virkeligheden al for sent ude. For i februar havde ketamin allerede været kendt i misbrugsmiljøerne siden 2000 – altså i otte år. Og da stoffet endelig blev gjort ulovlig, havde stoffet krævet sine første »ofre«. I dag har overlæge på Hvidovre Hospital, Henrik Rindom, fire unge danskere i afvænning fra et misbrug af ketamin.

»Ketamin er et ubehageligt stof. Det er enormt hurtigt til at komme ned på – som en »downer« – fordi det er et bedøvelsesmiddel, mens andre bruger det til at få psykotiske op­levelser eller til at booste andre ruser. Det er meget farligt,« vurderer Henrik Rindom.

Ketamin bliver populært kaldet »hestebedøvelse«, fordi dyrlæger ofte bruger ketamin, når de skal bedøve dyr, herunder heste. For dyrlægerne er det en fordel, at dyrene bliver ved med at trække vejret, mens under­søgelsen foregår. Tidligere har keta­min også i lægelig sammenhæng været brugt på mennesker, men på grund af kraftige bivirkninger som hallucinationer bruges stoffet ikke længere – kun som et bedøvende rusmiddel blandt unge, der ifølge Henrik Rindom ofte har bestilt stoffet på nettet og fået det leveret fra Indien.

I pressemeddelelsen fra februar fortsætter Jakob Axel Nielsen:

»De to stoffer (stoffet methylon blev også forbudt i februar, red.) giver en alvorlig sundhedsmæssig risiko – både for den, der bruger dem og for omgivelserne. Når vi opdager, at den slags stoffer pludselig får fodfæste på dansk grund, skal de selvfølgelig omgående forbydes,« sagde ministeren.

Ifølge lederen af narkoafdelingen på Station City i København, Henrik Oryé, har politiet i flere år forsøgt at presse på for at få et forbud.

»De unge har rendt rundt med det og grint af os, når vi ikke har kunnet tage det fra dem,« siger Henrik Oryé.

Det er Sundhedsstyrelsen, der indstiller til sundhedsministeren, hvis et bestemt stof skal tilføjes loven om euforiserende stoffer.

»Sundhedsstyrelsen har altid en løbende overvågning af stofferne i gang og vurderer derfor løbende, hvorvidt stofferne bør reguleres, eller lovgivningen eventuelt burde skærpes,« siger projektleder ved Sundhedsstyrelsen Kari Grasaasen.

I Danmark valgte myndighederne, at ketamin blot skulle reguleres af lægemiddelloven, og ifølge Kari Grasaasen fik Sundhedsstyrelsen først i slutningen af november sidste år indicier på, at ketamin var udbredt i Danmark som partydrug.

»Vi fik at vide, at der var tegn på et stigende brug af ketamin i nattelivet. I midten af januar i år fik vi afgørende dokumentation for denne stigning. Sundhedsstyrelsen sendte sin indstilling til høring i januar, og herefter oversendte vi en indstilling til sundhedsministeren, der forbød stoffet i februar,« lyder forklaringen fra Kari Grasaasen, der omvendt ikke kan forstå, at politiet og eksperterne ikke har råbt op noget før.

»Vi er nødt til at have dokumentationen for problemet, før vi kan gøre noget ved det. Og den har vi først fået i begyndelsen af i år,« siger hun med henvisning til politiets 17 officielle registreringer af stoffet i 2007.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsminister Jakob Axel Nielsen.