Partiledere vovede pelsen og gav deres bud på en dato for genåbning: Nu gør ekspert det samme

Jakob Ellemann-Jensen og Mette Frederiksen har deres bud på, hvornår en storstilet genåbning af samfundet kan lade sig gøre. For Venstres vedkommende er buddet mere optimistisk end Sundhedsstyrelsens prognoser. Forhenværende direktør i Statens Serum Institut har et andet bud, men er på flere punkter enig med politikerne.

Bade- og solgæster nød sommervejret ved Nordhavn mandag den 1. juni 2020. Den store diskussion blandt Folketingets partier er i øjeblikket, hvornår en stor genåbning uden forsamlingsforbud, nedlukninger af barer, diskoteker, restauranter, biografer, og hvad der ellers hører til, vil være mulig. Venstre vover pelsen med et bud på tidspunktet – en ekspert har et andet bud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ved partilederdebatten torsdag på TV 2 gav Folketingets partier deres bud på datoer for både vaccinationer og en stor genåbning.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen (V), turde fredag morgen godt at »vove pelsen« og sagde til TV 2, at han mener, at en genåbning, som konsekvens af at alle i Danmark vil være tilbudt en vaccine, kunne ske allerede i maj, selvom Sundhedsstyrelsens vaccinationsplan bestemt ikke er lige så optimistisk.

Ellemann-Jensen såvel som statsminister Mette Frederiksen (S) mener, at en fuld genåbning vil være realistisk, når alle personer over 50 år har modtaget vaccinen.

Ifølge vaccinationsplanen hører personer over 50 år til gruppen den »øvrige befolkning« mellem 16 og 64 år, der står til at modtage vaccinen i midten af maj.

Nils Strandberg Pedersen, der er forhenværende administrerende direktør for Statens Serum Institut (SSI), tror ikke på Ellemann-Jensens udlægning, for flere leverancer af vaccinerne er løbet ind i problemer. Senest valgte regeringen og sundhedsmyndighederne at sætte vaccinationer med doserne fra AstraZeneca på pause i omtrent to uger for at undersøge en mulig sammenhæng mellem vaccinen og blodpropper.

»Jeg tror, at med de forsinkede vaccineleverancer skal vi helt hen i juni måned,« lyder vurderingen fra Nils Strandberg Pedersen:

»Kan man lukke op på det tidspunkt? Ja, det mener jeg godt, at man kan. Men vi skal være klar over, at vi kommer til at høre om nogle alvorlige tilfælde af coronasmitte – også blandt unge mennesker – for de unge kan også blive rigtig syge af det her. De bliver det heldigvis bare ikke i lige så stort omfang som de gamle,« siger han.

Enig med Venstre og statsministeren

Nils Strandberg Pedersen har gennem hele coronapandemien været fortaler for restriktionerne, men han erkender, at der er behov for at lukke op i samfundet, også selvom samtlige personer i juni ikke står til at være færdigvaccineret ifølge vaccinationsplanen.

»Vi skal jo også til at få gang i samfundet, men om man skal lukke helt op eller gøre det mere forsigtigt, det ved jeg ikke,« siger han.

Han er imidlertid enig i den vurdering, Venstres formand og statsministeren har, om at alderstrinnet 50 år er udslagsgivende for, hvornår man forsvarligt kan foretage en større – og måske endda fuld – genåbning af samfundet.

»Ja, det er jeg i og for sig enig i. Men man skal være klar over, at der er befolkning nok til, at det hele kan køre videre i samfundet. Man kunne også vælge 45 år, som det er foreslået i Norge, men så eksakt er videnskaben ikke. Der er tale om træskolængder og, som jeg plejer at sige, beregninger på bagsiden af en serviet. Det er umuligt at sige noget præcist om,« siger han.

Ifølge planen fra Sundhedsstyrelsen, som i øjeblikket er behæftet med stor usikkerhed, står den sidste gruppe af øvrige personer i landet til at være færdigvaccineret engang i august måned.

Ville det trods alt ikke give mere mening først at lave en fuld genåbning, når samtlige personer i Danmark er vaccineret?
»Jo, det ville det da, for skoleeleverne er jo ikke i skole der, så det kunne man lige så godt,« siger han:

»Men det er jo også et spørgsmål om økonomi, sundhed og det mentale. Det er også et spørgsmål om, om man kan klare mere nedlukning. Jeg ville godt kunne klare mere, men jeg er også den forkerte at spørge. Som 70-årig har jeg ikke det store behov at tage på Roskilde Festival eller på natklub. Men det er der jo andre, der har,« siger han.