Partikler fra Solen kan sætte din mobil ud af spil

En kraftig storm på Solen vil fredag sende en masse elektrisk ladede partikler mod jorden. Det kan få mobilnetværket til at bryde sammen.

Arkivfoto. En kraftig storm på Solen vil fredag sende en masse elektrisk ladede partikler mod jorden. Det kan få mobilnetværket til at bryde sammen. Fold sammen
Læs mere
Foto: scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag udløste et udbrud på Solens overflade en voldsom solstorm. Et væld af elektrisk ladede partikler blev blæst af sted med direkte retning mod Jorden.

Solstormen rammer kloden fredag, og den kan sætte vores elektroniske apparater ud af spil, skriver videnskab.dk.

»Jordens magnetfelt kommer til at blive skudt ud af balance og kan forårsage problemer med strømledninger og mobilnetværket,« siger postdoc. Christoffer Karoff fra Institut for Fysik og Astronomi ved Aarhus Universitet.

Han forklarer, at vi ser en periode med en masse udbrud på solen, men den aktuelle storm er usædvanlig stor og har kurs lige mod jorden.

Solstorme opgøres på en størrelsesskala fra A-X, hvor X er den største, og på en skala fra 1 til 10 over røntgenstråling. Solstormen, der forventes af ramme jorden fredag, er kategoriseret som en X-2.

Når tidligere og mindre solstorme har ramt jorden, har forsikringsselskaber oplevet i stigning på omkring ti procent i antallet af kunder, der melder, at deres apparater er gået ned, forklarer Christoffer Karof til videnskab.dk.

De mange partikler vil også give mulighed for at se nordlys over Danmark, når de fredag bryder igennem Jordens atmosfære.