Partiformænd kritiserer Mette Frederiksens genåbningsstrategi: »Ganske enkelt uholdbart, at regeringen agerer selv uden involvering af resten af Folketinget«

Efter Folketinget er blevet præsenteret for baggrundsmaterialet for regeringens genåbningsstrategi, stiller både Søren Pape Poulsen (K) og Alex Vanopslagh (LA) spørgsmålstegn ved Mette Frederiksens valg om kun at åbne skoler og daginstitutioner efter påske.

»Det er meget svært at sige noget som oppositionspolitiker i denne tid, uden vi bliver skudt i skoen, det bare er partipolitisk fnidder. Men det her er for vigtigt til, at jeg vil holde mund,« skriver formand for Konservative, Søren Pape Poulsen, på Facebook. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Daginstitutioner og folkeskolernes mindste klasser skal efter påske være klar til at tage imod de danske børn igen. Resten af samfundet skal indtil videre forblive lukket.

Det stod klart efter statsminister Mette Frederiksens pressemøde om genåbningen af Danmark mandag aften.

Men ikke alle er enige i den beslutning.

Lige nu hersker politisk uro på Christiansborg, hvor flere partiformænd stiller spørgsmålstegn ved regeringens genåbningsstrategi.

Oppositionen er nemlig blevet præsenteret for det baggrundsmateriale, som regeringen har truffet beslutningen ud fra.

I et Facebook opslag skriver formand for Konservative, Søren Pape Poulsen, at der i baggrundsmaterialet opstilles tre scenarier for, hvordan Danmark kan åbnes - men de er ikke udarbejdet af sundhedsmyndighederne.

»Jeg tror, mange havde det klare indtryk, at åbningen af Danmark tager udgangspunkt i anbefalinger fra sundhedsmyndighederne – men nu viser det sig, at de tre scenarier er lavet i Finansministeriet.«

»Så det er altså først og fremmest et politisk valg, og så er der efterfølgende regnet på de sundhedsfaglige konsekvenser for smitte m.v. Det er baggrunden for, at regeringen sender børnene i daginstitutioner og skoler,« lyder det fra partiformanden.

På den baggrund efterspørger Søren Pape Poulsen (K) information om, hvad tallene viser, »hvis vi åbner visse liberale erhverv« og »hvis de ældste elever fik deres afgangseksamen«.

Han mener desuden, at det er altafgørende, at oppositionens partier sidder med til forhandlingerne.

»Åbningen, der er lagt op til, er dermed 100 procent politisk. Sådan skal det også være efter min mening. Forstået på den måde, at vi politikere viser retningen og sundhedsmyndighederne siger, hvor langt vi kan gå, så vores hospitaler fortsat har den nødvendige kapacitet til at håndtere situationen.«

»Derfor er det ganske enkelt uholdbart, at regeringen agerer selv uden involvering af resten af Folketinget og blot holder sig til orienteringer. Det skal ændres nu!,« skriver han.

Vanopslagh: Danmark kan åbnes mere op

Også Liberal Alliances partiformand, Alex Vanopslagh, er onsdag røget til tasterne for at kommentere på baggrundsmaterialet for regeringens genåbning efter påske.

Ifølge ham kan man ud fra regeringens beregninger og sundhedsmynighedernes vurderinger konkludere, at man »sagtens kan åbne mere op for Danmark uden at sundhedsvæsenet kommer i nærheden af at blive overbelastet«, såfremt danskerne fortsætter med god håndhygiejne og husker at holde afstand.

»Jeg må indrømme, at jeg har svært ved at se det fornuftige i at køre efter princippet »nej for en sikkerheds skyld«. Hvorfor kan man ikke fx give caféer og restauranter, der overholder forsigtighedsreglerne, lov til at åbne? Hvorfor kan man ikke opstille forsigtighedsregler for fx frisører?,« lyder det fra Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe.

Baggrundsmaterialet giver - ifølge Alex Vanopslagh (LA) - indsigt i, at regeringen kan gøre følgende uden at sundhedsvæsenet rammer sin kapacitetsgrænse:

  • 9. og 10 klasser kan komme i skole igen og til eksamener til sommer
  • Restauranter og caféer kan med en forbehold og enkelte undtagelser åbne igen, hvilket vil få 70.000 danskere tilbage på arbejde. Barer og natklubber er ikke medregnet.
  • Frisører kan åbne igen, og 27.000 mennesker kan dermed komme tilbage i arbejde.
  • Offentligt ansatte kan møde fysisk op og gå på arbejde igen forudsat, at sikkerheden er i orden.
  • Privatansatte opfordres til at gå på arbejde igen, hvis det er forsvarligt.

Ifølge Alex Vanopslagh (LA) kan man forvente 327 danskere på intensiv afdelinger, hvis ovenstående scenarie bliver en realitet, mens sundhedsvæsenet har 874 intensive sengepladser.

Partiformanden mener derfor, at Danmark bør lukkes mere op men understreger samtidig, at det er »utrolig vigtigt med forsigtighedsregler«.

»Men hvis danskerne ellers kan opføre sig ordentligt – og det tror jeg, at danskerne er voksne nok til – så vil vi kunne åbne mere op uden at sundhedsvæsenet vil blive overbelastet – ifølge regeringens egne tal.«

»I stedet har regeringen valgt, at kun de små må komme i børnehave og skole igen – mens busser og tog skal køre lidt oftere igen. Men det gør ikke den store forskel ift. belastningen af sundhedsvæsenet, hvis danskerne forsat opfører sig ansvarligt. Regeringen går bare med livrem og 5 par seler. Koste hvad det må for de mange selvstændige, der står overfor at dreje nøglen om i de her dage,« lyder det fra formanden.