Partiet, der vil gøre spritkørsel lovligt, er populær på Facebook

Det tyske satire-parti Die Partei vinder fodfæste på de sociale medier. I måneden op til søndagens afstemning, har partiet fået flere nye tilhængere på Facebook end både AfD og Merkels CDU.

En af Die Parteis valgplakater. Fold sammen
Læs mere
Foto: Odd Andersen

Kør bil, mens du er gyngende fuld. Og var det noget med en recept på kokain?

Hvis det lyder som noget for dig, er du ikke alene. Eller, du er i hvert fald ikke alene om at tage del i satiren og finde det sjovt, når satire-partiet Die Partei lover ting som at kidnappe Tyrkiets præsident.

Hvis man skal tro på tilstrømningen af tilkendegivelser på Facebook, ser det i hvert fald ud som om at Die Partei er vældig populære. De har nemlig fået flere nye tilkendegivelser end noget andet tysk parti, herunder partiet AfD og Merkels parti CDU, i måneden op til søndagens valg.  Det skriver The Guardian.

Og det, der lokker folk til, er måske partiets lettere humoristiske tilgang til politik. Det er i hvert fald svært at tro, at samtlige godt 310.000 tilhængere på Facebook synes, det er en god idé at lovliggøre spritkørsel.

Til gengæld er det lettere at tro på, at de mange tilhængere finder det sjovt, når partiets såkaldte »propaganda-minister« Shahak Shapira kaprer en lang række støttegrupper til det rivaliserende parti AfD under påskud af at ville »reparere internettet«. Eller når partiet vælger at offentliggøre deres kampagne-video på en pornoside.

Af de mere moderate valgløfter, partiet har bekendt, findes løftet om at ville indføre et system til de kommende folkeafstemninger, hvor vælgere, der ikke kan svare på »simple spørgsmål« som »Hvilken by er hovedstad i Paris?«, vil få deres stemme annulleret. Partiet kalder selv den drillende ordning »moderat epistokrati«. Epistokrati er en styreform, hvor stemmer fra mere vidende og oplyste borgere tæller mere end andres (hvis du ikke vidste det, skal du nok ikke holde med Die Partei).

Selvom det alt sammen kan lyde meget sjovt og uskyldigt, så skaber partiet og dets succes debat. Det på trods af, at partiet næppe bliver valgt ind.

Journalisten Stefan Niggemeier har påpeget, at enhver stemme på Die Partei, er en spildt stemme, der kunne være brugt på at stoppe partiet AfDs magt i det tyske parlament.

Det er altså ikke alle, der finder løjerlighederne lige sjove.

Die Partei, der blev startet i 2004 af redaktøren for satire-magasinet Titanic, ledes på nuværende tidspunkt af den tyrkisk-fødte stand-up-komiker Serdar Somuncu.

Herunder kan du se en af de mere alternative valgplakater fra Die Partei. Budskabet er, at kandidaten Alexander Grupe simpelthen er »for stor til at fejle«: