Partierne delt om stramning af rygelov

Opdateret 10.27: Regeringens Forebyggelsesudvalg vil stramme rygeloven og afskaffe dispensationer. DF er imod, mens S og SF er klar til at stoppe røg på små værtshuse.

Foto: Claus Fisker

Rygerne på de små værtshuse skal slukke cigaretterne, og en pakke cigaretter skal være langt dyrere end i dag. Formanden for regeringens Forebyggelseskommission mener, det skal være endnu dyrere og besværligere at være ryger.

- Rygeloven har haft en formidabel effekt. Derfor er det oplagt at stramme den ved at afskaffe de dispensationer og undtagelser, der er i loven, siger formand for Forebyggelseskommissionen Mette Wier til Politiken. Hun foreslår også at hæve prisen på cigaretter.

Men det vækker ikke glæde hos Dansk Folkeparti.

- Der skal være plads til at ryge på små værtshuse, så der er et åndehul for de rygere og andre, der ellers ville blive socialt isolerede ved ikke at have sådan et sted at gå hen. Både højere afgifter og et totalt forbud rammer især lavere sociale klasser og psykisk syge og hjemløse. Det vil stigmatisere en gruppe, der i forvejen er hårdt ramt, siger sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) til Ritzau.

Hun mener, man i stedet skal sætte ind med forebyggelse hos de helt unge, så de ikke begynder at ryge.

Forslaget får pulsen til at stige hos talsmand Søren Højbjerg fra Danmarks Rygerforening:

- Det er en ren forbudskommission. De folk er så stangliderlige efter at foreslå flere forbud. Værtshusene er vores sidste bastion, siger han til Politiken.

SF og Socialdemokraterne er til gengæld glade for Mette Wiers udtalelser.

- Vi kan se, at rygeloven allerede har virket, og der er ikke nogen logisk forklaring på, at små værtshuse er undtaget. Der er rigelig faglig dokumentation for, at det virker, og derfor kan jeg ikke forstå, at vi ikke allerede har afskaffet de dispensationer. Vi ved, det vil hjælpe, siger Karl Bornhøft, sundhedsordfører for SF.

Partiet har tidligere foreslået, at rygeloven omfatter alle værtshuse uanset størrelse og at prisen på en pakke cigaretter sættes op til 48 kroner.

Også Socialdemokraterne er klar til at levere stemmer til en stramning af loven, når den skal evalueres i efteråret.

- Det glæder mig, at regeringens kommission lægger op til flere af de ting, som vi også tidligere har peget på. Hvis sundhedsministeren vil lytte til sine eksperter, så går vi gerne ind i en dialog, siger Jens Peter Vernersen, sundhedsordfører for Socialdemokraterne.

Forebyggelseskommissionen kommer med sine anbefalinger i marts, og hverken Venstres eller De Konservatives sundhedsordførere vil på forhånd pege på, hvad de mener, der skal ske.

- Rygeloven må have tid til at virke, så vi kan få et godt erfaringsgrundlag at evaluere den på. Jeg lytter gerne til mange forslag, men vi må afvente et samlet udspil fra kommissionen og lovens evaluering, siger Vivi Kier (K).

Sundhedsminister Jakob Axel Jensen (K) siger til Politiken, at han "vil have en forebyggelsespakke - ikke en forbudspakke".

- Centralt for mig er, at vi får en national forebyggelsesplan, der virkelig gør en forskel og giver flere sunde leveår, og samtidig at vi ikke får et Forbudsdanmark, hvor der skal særlig tilladelse til at gå til bageren efter en søndagskringle, siger han til avisen.

/ritzau/