Partier vil lukke moské efter prædiken om pisk og stening

Grimhøj-moskeen er igen i vælten, efter TV 2 har offentliggjort skjulte optagelser, hvor en imam forklarer, at utro kvinder efter islamisk lov skal stenes til døde.

ARKIVFOTO 2014 af Imam Abu Bilal under fredagsbøn i Moskéen på Grimhøjvej i Århus. I 2014 lød det i en opgørelse fra Østjyllands Politi, at 22 af de mindst 27 fra politikredsen, som på det tidspunkt var rejst i kamp i Syrien og Irak, har haft deres gang i Grimhøj-moskéen. En af dem var konvertitten Victor Kristensen, som sprængte sig selv i luften i en selvmordsmission for Islamisk Stat i november 2013, hvor danskeren tog mindst ni personer med sig i døden. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Abu Bilal taler belærende og med store armbevægelser.

»Hvis en gift eller skilt kvinde begår utugt, så skal hun stenes til døde,« siger den kontroversielle imam på arabisk ifølge TV 2s oversættelse på en skjult optagelse.

Optagelsen stammer fra Grimhøj-moskéen vest for Aarhus, hvor TV2 har haft to »muldvarpe« til at overvære en prædiken, hvor Abu Bilal forklarer, hvornår en utro person ifølge sharia skal straffes med pisk eller stening. Budskaberne i optagelserne har igen fået debatten om moskeen til at blusse op på Christiansborg.

Her vil flere partier atter undersøge muligheden for at lukke moskeen, hvor en stor del af de danskere, som er rejst i krig i Syrien og Irak, har haft deres gang. Naser Khader (K) vil derudover »sparke ham (Abu Bilal, red.) ud af landet«.

»Men vi skal jo også følge loven. Mandag vil jeg stille spørgsmålet, om det er muligt at lukke moskeen. Jeg vil gerne sparke en proces i gang,« siger Naser Khader.

Udtalelserne fra Abu Bilal er ikke overraskende, mener Martin Henriksen (DF).

»Det her er en anledning til igen at diskutere et forbud mod Grimhøj-moskeen,« siger han.

Venstres integrationsordfører, Marcus Knuth, anser det for »fuldstændig absurd, at sådan noget foregår i Danmark«.

»Jeg har selv arbejdet flere år i Afghanistan og i Mellemøsten, blandt andet som soldat i kamp mod ekstremisme og den her tankegang. Det får det til at løbe koldt ned ad ryggen på mig, at det blomstrer herhjemme. Desværre er det ikke første gang, vi ser det fra Grimhøj-moskeen, så det kommer ikke som et stort chok,« siger Marcus Knuth, som ikke mener, at personerne bag Grimhøj-moskeen har noget at gøre i Danmark. »Men«, siger han:

»De er gode til at bruge vores frihedsidealer og vores demokrati og ytringsfrihed mod os, så de lige præcis siger ting, der ikke er ulovlige.«

Af samme grund vil Venstre-ordføreren tage sagen op med justitsminister Søren Pind (V) og udlændingeminister Inger Støjberg (V) for blandt andet at undersøge mulighederne for at forbyde kontroversielle udenlandske imamer at prædike i Danmark.

Med den nuværende lovgivning er det formentlig ikke ulovligt, at Abu Bilal prædiker sharialov, mener Jacob Mchangama, direktør i tænketanken Justitia.

»Justitsministeriet har tidligere afvist, at der er grundlag for at lukke moskeen. Umiddelbart synes jeg ikke, der er fremlagt nye beviser for, at de udøver eller opfordrer til vold. De har heller ikke et ulovligt formål, idet det ikke er ulovligt at arbejde for en samfundsform, hvor man forkaster demokratiet,« siger han.

»Det her er vores religion«

Spørger man formanden for Grimhøj-moskeen, Oussama El-Saadi, er TV 2s skjulte optagelser »manipulerede«.

»De har stillet deres spørgsmål, og imamen har svaret. De vil gerne provokere og vise, at muslimer i Danmark ikke er integrerede. Hvorfor fortæller de ikke i stedet, at vi siger til alle de flygtninge, vi tager imod, at de skal overholde danske regler og ikke gøre noget som helst imod Danmark?«

Moské-formanden forklarer imamens prædiken om stening af utro kvinder som en henvisning til en tekst i Koranen.

»Det har stået i bøgerne i 1.400 år. Spørgsmålet er, om man vil praktisere det i Danmark: Svaret er nej. Vi ved godt, at man i Danmark har statsamtet, hvor man kan blive skilt, hvis en har været utro, og at man så går hver for sig.«

Mener du – hvis vi ser bort fra sharia – at en utro kvinde skal stenes til døde?

»Jeg accepterer alt, hvad der kommer fra min gud, Allah, og fra min profet, Muhammed. Hvis jeg afviser én ting fra koranen, så kan jeg ikke være muslim længere. Det handler om tro. Men vi ved godt, at man ikke kan praktisere det i Danmark.«

»Det handler ikke om Oussama eller Grimhøj-moskeen. Det er islam. Og selv hvis vi lukker moskeen, vil vores tro være den samme. Det her er vores religion.«