Partier vil lempe på coronapas og lade en myndighed om at kontrollere det: »Folk er trætte af, at de skal lege coronapoliti«

Tjek af coronapas skal ikke længere være obligatorisk, og så skal det heller ikke være de erhvervsdrivende og kulturaktørers opgave at tjekke det, mener partier, der vil lægge opgaven over på en myndighed. Venstre er ikke afvisende over for, at politiet kan varetage kontrolopgaven.

Coronapasset, som vi kender det, kan snart være fortid, hvis det står til Venstre, De Konservative og Enhedslisten. Venstres Torsten Schack Pedersen siger, at de erhvervsdrivende er trætte af at lege »coronapoliti« over for kunderne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix/Arkiv
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Fremover skal danskerne måske vænne sig til at kun få tjekket deres coronapas engang imellem – og det kan meget vel være, når de allerede har drukket den første øl på det lokale værtshus eller i løbet de første par kilometer på løbebåndet i fitnesscentret.

Coronapasset bør nemlig laves om til en såkaldt kørekortmodel, så coronapasset kun bliver tjekket ved stikprøvekontrol. Det bør heller ikke være caféejeren, der fremover står for at tjekke det, men en myndighed.

Det siger Venstre, De Konservative og Enhedslisten til Berlingske, inden Folketingets partier mødes til drøftelser om genåbning mandag eftermiddag.

»Vi baserer generelt vores samfund på tillid, så jeg er helt sikker på, at danskerne kan administrere det og fortsat vil lade sig teste, selvom de ikke nødvendigvis skal fremvise coronapasset, hver gang de for eksempel besøger frisøren,« siger Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen.

»Det er meget, meget voldsomt, at personalet skal bruge så meget tid på at tjekke coronapasset. Vi ved, at det tager tid, før kunderne finder coronapasset frem, og visse erhvervsdrivende kan slet ikke holde åbent, fordi de ikke har bemanding til at tjekke det,« lyder det fra De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen.

Siden marts har det været et krav, at danskerne skal kunne fremvise coronapas for eksempelvis at få lov til at gå på restaurant eller café. I takt med at yderligere dele af samfundet er blevet genåbnet, er kravet også blevet indført i andre sektorer – senest til dele af kultursektoren.

Har ført til konflikter

Ordningen har imidlertid modtaget kritik for at være for krævende, da erhvervsdrivende selv har haft til opgave at tjekke, om kunder har et gyldigt coronapas. Derfor skal kontrollen ikke kun mindskes markant. Det skal også være myndighedernes opgave at tjekke borgernes coronapas, mener partierne.

»Folk er trætte af, at de skal lege coronapoliti over for kunderne, og det skaber heller ikke ligefrem tillid mellem erhvervsdrivende og kunder. Det er derfor, at vi skal overlade opgaven til en myndighed,« siger Torsten Schack Pedersen (V).

Han bliver bakket op af Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund:

»Indtil videre har vi overladt kontrolopgaven til restauratører og andre, og det har givet nogle unødige konflikter, som vi helst ikke vil belemre personalet med.«

Spørgsmålet er så, hvilken myndighed der skal sikre, at folk eksempelvis er blevet testet, hvis det ikke længere er en opgave for eksempelvis den erhvervsdrivende.

Her åbner Enhedslisten og De Konservative op for, at medarbejdere fra Styrelsen for Patientsikkerhed kan varetage opgaven, men vil rådføre sig med sundhedsmyndighederne om den konkrete model, hvis det kommer på tale. Det samme siger Venstre, der dog åbner op for, at politiet kan varetage opgaven.

»For mig er det ikke afgørende, om det er Styrelsen for Patientsikkerhed, politiet eller Arbejdstilsynet, der kommer forbi og tjekker det. Men der skal selvfølgelig være en stikprøvekontrol, så vi kan være sikre på, at folk lever op til kravet. Men dermed ikke sagt, at myndighederne skal have tusindvis af kontrollanter stormende rundt i kongeriget og tjekke hver eneste frisør,« siger Torsten Schack Pedersen.

Regeringen og partierne bag aftalen om genåbning af Danmark er senest blevet enige om, at regeringen skal lave et oplæg til, hvordan coronapasset skal udfases.