Partier vil have tredje vaccinestik fremrykket for ældre

Personer over 65 år skal tilbydes boosterstik lidt hurtigere, mener DF, SF og K efter ny undersøgelse.

 
Regeringen anbefaler, at covid-19 atter bliver ophøjet til at være en samfundskritisk sygdom. Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen mandag aften. Video: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix Redigering: Alma Vrå Hjorth Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skal danskere over 65 år have tilbudt det tredje vaccinationsstik mod coronavirus tidligere, end det sker nu?

Det foreslår Allan Randrup Thomsen, professor i virologi ved Københavns Universitet, i Berlingske fredag.

Et studie fra Statens Serum Institut (SSI) indikerer, at beskyttelsen mod coronavirus falder markant for denne aldersgruppe efter et halvt års tid.

Flere partier i Folketinget ser positivt på forslaget, også set i lyset af stigningen i smittetal og antal indlagte.

»De skal jo have det tredje stik på et tidspunkt, og om man så speeder den proces lidt op, og nogle får det måske en måned før. Det synes jeg er ganske udmærket,« siger sundhedsordfører Per Larsen (K).

Studiet fra SSI viser, at beskyttelsen mod coronasmitte falder til 6,7 procent for personer over 65 år efter omkring et halvt år. Tallene skal dog tages med forbehold.

Studiet viser samtidig, at vaccinen efter det andet stik beskytter med 77 procent mod alvorlig sygdom og indlæggelse på hospital.

Sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) siger, at »det lyder fornuftigt« at få foretaget det tredje stik tidligere end i dag.

Venstres ældreordfører, Jane Heitmann, er enig.

»Det er helt oplagt, at vi fremrykker det tredje vaccinestik,« siger hun i en skriftlig kommentar.

For en måneds tid siden meldte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ud, at personer over 65 år skulle have tilbudt det tredje stik, seks måneder og 14 dage efter det andet stik.

Fredag i sidste uge meldte Sundhedsstyrelsen ud, at man i lyset af de stigende smittetal ville sende invitationerne til det tredje stik ud to uger hurtigere end hidtil.

Det er godt, mener SFs sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen.

»Det giver jo mening, især når smitten er så høj, som den er lige nu, og vi stadig kun er i slutningen af efteråret. Så giver det mening at få revaccineret så mange som muligt så hurtigt som muligt,« siger hun.

Hos De Radikale anerkender sundhedsordfører Stinus Lindgreen, at det tredje stik har en »kæmpe effekt«.

Men han opfordrer til, at man lader sundhedsmyndighedernes vurdering gælde.

»Mit klare indtryk er, at det forløber planmæssigt. Når man ser på, hvor mange man har fået revaccineret i de forskellige risikogrupper, så er man rigtig godt med,« siger Stinus Lindgreen.

Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, ligger på samme linje.

»Medmindre der kommer nye data, der indikerer, at man skulle sætte tempoet op, så henholder jeg mig stadig til den anbefaling, der ligger der,« siger han.

/ritzau/