Partier lægger pres på minister for at fjerne bookingregel på restauranter: »Det er simpelthen for dumt«

Radikale Venstre er gået til ministeren for at få ændret »meningsløs« 30-minutters regel om restaurationsbooking, der er opstået efter selve den politiske aftale. Både Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti støttede oprindelig en bookingregel, men erklærer sig overraskede over, at det efterfølgende er blevet lavet til en 30-minutters regel.

 
Genåbningen af Danmark er i gang. Få overblikket over seneste nyt om situationen her. Video: Ida Marie Odgaard, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere

Det kan blive bøvlet at drikke en øl, en kop kaffe eller spise en burger indendørs på de danske restauranter og barer på onsdag, selvom man som besøgende har coronapas. Til flere partiers overraskelse offentliggjorde Erhvervsministeriet søndag morgen, at alle gæster på restauranter og barer skal bestille bord minimum 30 minutter i forvejen. På trods af negativ coronatest. En regel, som får flere restauranter og barer til at holde lukket indtil 6. maj, da de for eksempel ikke har bookingsystem.

Erhvervsordfører hos Radikale Venstre, Katrine Robsøe, siger, at »det simpelthen er for dumt, at gæster skal stå uden for og vente i 30 minutter«.

Alle partier – på nær Nye Borgerlige – støttede op om genåbningsaftalen og nikkede ja til, at adgang til restauranter og barer skal ske med forudgående booking, men reglen om de 30 minutter er blevet tilføjet efterfølgende, uden at partierne har været vidende om reglen, siger Katrine Robsøe. Hun tilføjer, at hun har kontaktet ministeren for at give udtryk for, at reglen er meningsløs.

Samme melding kommer fra Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti, der støttede forudgående booking, men heller ikke har vidst, at den efterfølgende ville udmønte sig i en 30-minutters regel. Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, accepterede ligesom De Radikale, at besøg på barer og restauranter skal ske med forudgående booking, men ikke at der var tale om 30 minutters venten.

»Det er ubegribeligt. Virksomhederne er i forvejen mega pressede, og nu får de presset endnu flere besværlige regler ned over hovedet, og det er svært at se den sundhedsmæssige logik,« siger han.

Ser du den her aftale som et signal om, at der formelt set er åben i restaurationsbranchen, men at man bør holde sig væk?
»Det er i hvert fald noget, der med usvigelig præcision gør det besværligt for virksomheder at få gang i deres forretning.«

McDonald's er en af de kæder, der på grund af den nye reservationsregel fortsat vil holde lukket. Det samme har for eksempel københavnerværtshuset Jernbanecafeen meldt ud til TV 2, efter nyheden om den nye 30-minutters regel.

»For det første er et værtshus noget andet end en restaurant. Vi ved ikke, hvor længe vores gæster bliver. Nogle er her et kvarter, mens andre er her hele dagen. Og for det andet har vi jo ikke noget bookingsystem, så jeg ved simpelthen ikke, hvordan det her skulle kunne lade sig gøre,« siger ejer Agnete Bjørlig.

Vi skal huske på, at genåbningen skal ske kontrolleret, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S). Og han forstår godt, at 30-minutters reglen »kan være bøvlet og irriterende, men det er forudsætningen for, at vi kan åbne så meget af samfundet og dansk erhvervsliv, som vi gør nu«, skriver han i et svar til Berlingske. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix/Arkiv.

Erhvervsmand Lars Seier, der er ejer af Café Dan Turèll samt restauranterne Geranium og Alchemist, kalder også beslutningen »helt gakgak (...) Hvis en restaurant har tomme pladser, skal du bestille bord i døren og så spadsere rundt i 30 minutter i regn og kulde, mens restauranten forbløder«.

Hans Kristian Skibby, erhvervsordfører for Dansk Folkeparti, støttede ligesom de andre partier op om selve genåbningsaftalen, men finder den efterfølgende tilføjelse af 30-minutters reglen »fuldstændig fjollet«, siger han:

»Det giver ingen mening, når dem, man lukker ind, i forvejen har coronapas og overholder afstandskravene.«

Enhedslistens erhvervsordfører, Victoria Velásquez, bakker umiddelbart op om den nye 30-minutters regel. Det giver hun udtryk for i en sms til Berlingske og begrunder det med, at »kravet om tidsbestilling en halv time før giver mulighed for at planlægge den nødvendige afstand, så man sikrer sig mod køer og forebygger spontane konflikter ved afvisning«.

Adspurgt til baggrunden for 30-minutters reglen, skriver Erhvervsministeriet selv i en e-mail:

»Sundhedsmyndighederne anbefaler fortsat, at samfundsaktiviteten holdes nede på et niveau, der ikke får coronasmitten til at øges i for høj grad. Af den grund er der indført midlertidigt krav om forudgående bordreservation for indendørsservering for at lave en mere kontrolleret og styret genåbning. Derfor fremgår det også af retningslinjerne, at bordreservationen skal være lavet mindst 30 minutter inden ankomst.«

Berlingske spørger herefter, hvad den faglige begrundelse er for 30-minutters reglen, og hvem der står bag beslutningen.

Erhvervsministeriets presseafdeling svarer efterfølgende på e-mail:

»Retningslinjerne er udarbejdet efter dialog mellem Erhvervsministeriet, Sundhedsministeriet, Sundhedsstyrelsen, Justitsministeriet, Beskæftigelsesministeriet, Arbejdstilsynet, samt erhvervslivets og arbejdsmarkedets parter.«

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) stiller ikke op til mundtligt interview, men udtaler på skrift:

»Jeg er utrolig glad for, at et bredt politisk flertal er blevet enige om, at vi nu tager næste skridt i den gradvise genåbning af Danmark. Dermed kan vi fra næste uge sidde indendørs på restaurant, café, bar eller værtshus – og endda to uger før det, vi havde forventet. Det tror jeg, vi er mange, der har længtes efter. Og jeg ved også, at særligt de erhvervsdrivende har set frem til at se gæsterne i øjnene igen. Men vi skal også huske på, at genåbningen skal ske kontrolleret (...) Jeg forstår godt, at det kan være bøvlet og irriterende, men det er forudsætningen for, at vi kan åbne så meget af samfundet og dansk erhvervsliv, som vi gør nu.«