Parallelsamfund eksisterer i hele Danmark

I Vollsmose-bydelen i Odense er det imamer, der straffer de skyldige, mens op mod 90 procent af alle politianmeldelser bliver trukket tilbage. Fænomenet eksisterer flere andre steder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et parallelsamfund, hvor imamer eller andre overhoveder dømmer skyldige muslimer, og hvor det danske retssamfund er sat til side. Det er en realitet mange steder i landet, fortæller flere kilder til Berlingske Tidende.

Politiet i Vollsmose-bydelen i Odense afslører i Information lørdag, at op mod 90 procent af alle politianmeldelser bliver trukket tilbage. I stedet bliver konflikterne løst uden om politi og domstole. En mistanke mod en voksen mands overgreb på en 10-årig dreng blev ordnet med et ordentlig lag tæsk, et møde mellem 40 palæstinensiske mænd og til sidst de lokale imamers ordre om aldrig at tale om mandens brøde igen. Politiet måtte opgive sagen, da vidner ændrede forklaringer og anklagerne dermed smuldrede.

Beboerformand Mohammed Aslam fra Mjølnerparken i København bekræfter overfor Berlingske Tidende, at fænomenet med et retssystem udenom politiet er udbredt. I Mjølnerparken benytter man en metode, hvor børn og unge, der har begået hærværk stilles overfor de forurettede med krav om betaling.

»Det sker med udgangspunkt i at give de unge en chance. Så den unge ikke kommer i fængsel og bliver endnu mere kriminel,« siger Mohammed Aslam og understreger, at han ikke kender til, at fænomenet er organiseret. Og at han ikke selv ville gå ind i alvorlige sager som pædofili-sagen i Vollsmose.

Integrationskonsulenten Manu Sareen er forfærdet.

»Det hører slet ikke hjemme i et retssamfund, at der sidder nogle amatørdommere i en kælder og leger visemænd. Selvfølgelig er det i orden, at folk selv løser små tvister, men vi er nu vidne til, er at man selv løser hustruvold, voldtægter osv. Det er ikke i orden og en meget uheldig udvikling,« siger han til Berlingske Tidende. Manu Sareen mener. at imamerne sender et dårligt signal til særligt unge indvandrere om ikke at have tillid til politiet, danskerne og retssamfundet generelt.

»De har i stedet brug for at få at vide, at Danmark er deres land, og at problemerne skal løses i en moderne kontekst. Ikke via en underlig, traditionel tilgang til samfundet,« siger han og opfordrer til mere dialog mellem beboere, politi og socialrådgivere.

Imamen Abu Bashar fra Odense afviser fænomenet med egen strafudmåling.

»Det er 100 procent forkert. Det meste af vores arbejde drejer sig om problemer i familier eller mellem ægtefolk. Imamerne involverer sig udelukkende i sociale problemer. Kriminelle problemer overlader vi til politiet og domstolene, siger han til DR.