Par i 30erne kæmper mest med sexlivet

På blot fire år er antallet af danskere, som søger professionel hjælp med sexlivet, næsten tredoblet. Især par i 30erne har svært ved at få det til at fungere.

Modelfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Knudsen

Antallet af danskere, som har så ondt i sexlivet, at de må søge professionel hjælp, er steget markant.

På bare fire år er antallet af besøgende på Jysk Sexologisk Klinik i Randers næsten tredoblet. I 2006 havde klinikken 858 besøgende. I år forventes tallet at være 2.500.

»Vi er meget tæt på at nå den grænse, hvor vi ikke har kapacitet til at tage flere patienter,« siger Astrid Højgaard, der er ledende overlæge på klinikken.

Den største gruppe af patienter er i alderen 31-40 år, og 80 pct. af klinikkens besøgende er par. Fælles for dem er, at de har så alvorlige problemer med sexlivet, at de er blevet henvist af en læge.

Blandt kvinderne er den hyppigste årsag manglende sexlyst og smerter ved samleje.

Astrid Højgaard mener, at årsagen til den voldsomme stigning i antallet af patienter til dels skyldes, at folk i højere grad er bevidste om, at det er muligt at få hjælp.

»Sexproblemer er stadig meget tabuiserede. Folk har ikke lyst til at snakke med lægen om det. Men et medicin­præparat som Viagra har udbredt opfattelsen af, at problemerne kan løses,« siger Astrid Højgaard.

Noget tyder dog på, at par i 30erne generelt også får flere og flere problemer med at få sexlivet til at køre.

Har ikke tid til sex
»Norske og finske undersøgelser viser, at folk i den aldersgruppe har det sværere med at få sexlivet til at fungere end tidligere. Der er ikke lavet de samme undersøgelser i Danmark, men jeg er overbevist om, at det samme er tilfældet herhjemme,« siger Astrid Højgaard og forklarer, at det muligvis har noget at gøre med den måde, samfundet er skruet sammen på i dag. 30erne er blevet den periode i livet, hvor vi topper karrieremæssigt men også får børn. Man skal kunne håndtere mange ting på én gang.

»Patienterne har simpelthen ikke tid til at have sex længere. Det er blevet nemmere at gøre det selv end sammen med partneren,« siger overlægen.

Hun bakkes op af Marianne Lomholt, der er leder af den nationale afdeling hos Sex & Samfund.

»Det ligger i tiden, at vi skal kunne være det hele på én gang. Vi skal være de gode forældre, de bedste på jobbet, nærværende. Man sætter sig selv i en situation, hvor presset bliver for meget, og så risikerer man, at sexlivet ryger sig en tur,« siger hun.

Marianne Lomholt mener dog, at den øgede søgning til sexologisk klinik også kan være udtryk for en positiv tendens.

»Det er positivt, at folk tager teten og selv sørger for, at tingene bliver bedre,« siger hun.

Klinikken i Randers er en af de to klinikker, der findes i Danmark i offentligt regi. I Randers behandles jyder og fynboer. Resten behandles på Rigshospitalet i København.