Papirløse flygtninge opsøger ikke Lufthavnen

Halvvejs inde i ID-kontrollens første uge er kun få blevet nægtet indrejse til Sverige via Københavns Lufthavn. Ud af de blot én procent, der ikke har efterlevet ID-kravet, har størstedelen været skandinaviske rejsende.

Rejsende uden gyldig legitimation nægtes indrejse i Sverige. Kontrollen finder sted på stationen under Københavns Lufthavn i Kastrup. Foto: Nils Meilvang
Læs mere
Fold sammen

Kun ganske få flygtninge og migranter er blevet afvist i ID-kontrollen i Københavns Lufthavn på vej mod Sverige.

DSBs informationschef, Tony Bispeskov, oplyser, at knap én procent af de omtrent 11.000 rejsende fra lufthavnen med kurs mod Sverige blev afvist mandag. Altså blot cirka 100 personer. Heriblandt var nogle papirløse flygtninge og migranter, mens andre var danske eller svenske statsborgere, som var kommet af sted uden gældende identifikation.

Siden mandag er andelen af afviste rejsende, ifølge Tony Bispeskov, faldet yderligere:

»Vi står ikke og slår streger hver gang, én bliver afvist. Men der er klart incitament for at sige, at vi afviser færre og færre,« siger Bispeskov, som har fulgt kontrollens første fire dage tæt.

Den dansk-svenske grænsekontrol, der blev indført mandag d. 4. januar, gør det umuligt for rejsende at krydse Øresund i tog uden den nødvendige billedidentifikation.

Flygtninge og migranter med pas vil altså som udgangspunkt få tilladelse til at køre med til Sverige, mens de »papirløse« vil blive afvist.

Forud for indførslen af ID-kontrol oplyste den svenske Udlændingestyrelse Migrationsverket, at 80 procent af alle asylansøgere, som Sverige modtog sidste år, rejste ind i landet uden identifikation.

Alle tog kontrolleres

Årsagen til det lave antal afviste flygtninge i Københavns Lufthavn er sandsynligvis, at den danske grænsekontrol gør det yderst besværligt overhovedet at nå frem til lufthavnen som flygtning eller migrant.

Siden mandag har politiet gennemført omfattende kontrol i stort set hvert eneste tog fra Tyskland, som har passeret Padborg Station.

Tidligere måtte politiet kun udføre tre kontroller om dagen.

»Togene må vi nu kontrollere, så meget vi kan. Det har vi tænkt os at gøre,« oplyste Palle Linné, leder af udlændingekontrol-afdelingen under Syd- og Sønderjyllands Politi, til Berlingske mandag.

Hvis man som flygtning møder politiet i toget, har man to muligheder – og ingen af dem giver mulighed for at fortsætte til Sverige: Man kan søge asyl i Danmark, men gør man ikke det, vil man blive betragtet som ulovlig grænseoverløber og dermed sendt tilbage til Tyskland.

Det gælder alle uden lovligt ophold – personer med pas såvel som uden.

I Sverige besluttede man ifølge Nyhedsbureauet TT onsdag at forlænge grænsekontrollen frem til 8. februar.

Den danske kontrol gælder i endnu seks dage. Dog har integrationsminister Inger Støjberg (V) meddelt, at hun forventer, at den vil forlænges yderligere.