Pape Poulsen om uopklarede indbrud: Skal politiet hellere se på indbrud end terrortruslen og skyderi i gaderne?

Ved det seneste valg slog justitsminister Søren Pape Poulsen (K) sig op på at skabe tryghed – blandt andet i forhold til indbrud. Men de seneste år er 95 ud af 100 indbrud aldrig blevet opklaret, skriver DR på baggrund af en stor aktindsigt. Han erkender, at det ikke er godt nok, men politiet har haft travlt med mange andre ting, der har været vigtigere.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) ærgrer sig over, at opklaringsprocenten på indbrud ikke er bedre, men politiet har haft travlt med andre vigtige ting, der er blevet prioriteret højere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nogle gange må man bare prioritere.

Det er forklaringen fra justitsminister og formand for de Konservative, Søren Pape Poulsen, på, hvorfor politiet ikke har været bedre til at opklare indbrud i de senere år.

For i 2011-2018 var det blot fem ud af 100 indbrud, der blev opklaret. Det viser en omfattende opgørelse fra Rigspolitiet over samtlige indbrud i Danmark begået i perioden fra 2011-2018, som DR Nyheder har fået aktindsigt i.

Der er begået cirka 555.000 indbrud i perioden i private hjem, ubeboede bebyggelser og virksomheder, men kun 29.000 af anmeldelserne har ført til dom eller bøde. Det giver en gennemsnitlig opklaringsprocent på 5,2, skriver DR.

Politiet bruger også færre timer på at efterforske indbrud. DR skriver, at politiet i 2014 brugte 341 årsværk på efterforskning af indbrud, mens tallet sidste år var 220 årsværk. Det svarer til en nedgang på 35 procent.

Og Søren Pape Poulsen er ærgerlig over, at så få indbrud bliver opklaret, men: »Vi kunne ikke gøre alting på en gang,« som han siger.

Ved valgkampen i 2015 var kampen mod indbrudstyve en mærkesag for dig. Nu ser vi, at det kun er fem ud af 100 indbrud, der bliver opklaret. Hvorfor har du ikke gjort mere ved det?

»Jo, nu er det jo ikke mig, der render rundt og opklarer indbrud. Det er politiet. Og det er jo ikke fordi, procentdelen har ændret sig væsentligt. Da jeg trådte til som minister, stod vi midt i en bandekrig, hvor vi virkelig måtte sætte meget i gang. Jeg har jo strammet det ene og det andet og det tredje sted på retsområdet. Og jeg har virkelig skullet sætte nogle ressourcer af til det,« siger Søren Pape Poulsen, der samtidig påpeger, at der også findes Task Force Indbrud, at der er sat kameraer op ved grænsen til at fotografere nummerplader, og at en række udenlandske kriminelle er blevet anholdt.

DR skriver, at politiet i 2014 brugte 341 årsværk på efterforskning af indbrud. Det tal var i 2018 faldet til 220 årsværk. En nedgang på 35 procent. Hvorfor har du ikke sørget for, at politiet bruger mere tid på det her?

»Når der var 48.000 indbrud i 2009 og 28.000 indbrud i 2018, så kigger man selvfølgelig også på mandskabet. Så vi skal kigge på, hvor mange betjente vi har til rådighed. Denne regering har sikret, at der er 600 flere betjente, når vi kommer ud af 2019, end der var, da vi gik ind i 2016. Og jeg repræsenterer det eneste parti – sammen med Dansk Folkeparti – der går til valg på, at vi skal have flere betjente i Danmark. Der skal mere politi til i Danmark, før vi kan komme videre med det her. Og så skal nogle af dem selvfølgelig dedikeres til indbrud. Men det kræver også, at der er mulighed for at opsamle beviser, at der er noget, man kan finde, når man har været ude ved de forskellige indbrud. Det er jo også nogle gange politiets udfordring, at man simpelthen ingen spor har.

Hvor mange skal dedikeres til indbrud?

»Jeg vil ikke sætte et tal på. Jeg vil bare sige, at når vi får uddannet nogle flere betjente, så skal vi have styrket de her efterforskningsenheder, så vi kan gøre noget mere ved det. For det er jo dybt krænkende, at folk kommer hjem og oplever et hus, der er gennemrodet. Selvfølgelig er det det«.

Der har i en længere periode stået en masse betjente nede ved grænsen den seneste tid.

Søren Pape Poulsen afbryder.

»Det gør de ikke længere«.

Men det var betjente, som så i 2018 kunne have været ude og opklare indbrud?

»Ja, men så må danskerne fortælle mig, om vi skal gøre mest ved terrortruslen og skyderi i gaderne, eller om vi skal have betjentene ud og opklare indbrud. Nogle gange må man prioritere. Og når vi har en alvorlig terrortrussel mod Danmark, så var det det, vi måtte gøre på det tidspunkt. Vi havde flygtninge og migrantstrømme, der kom og gik på vores motorveje. Der er midlertidig grænsekontrol. Vi har en terrortrussel mod Danmark. Vi har skyderi i gaderne. Man kan ikke alting. Døgnet har også kun 24 timer for en politibetjent,« siger Søren Pape Poulsen, der mener, at det var den rigtige prioritering at opprioritere grænsekontrol og bekæmpelse af bandekrig over indbrud.

Kampen mod indbrudstyve var en mærkesag for dig i valgkampen i 2015. I valgprogrammet »Mød Partierne« på DR i juni 2015 sagde du, det handlede om tryghed: »Det, de oplever, er, at deres børn er utrygge. De kommer hjem til et hus, der er gennemrodet. Og prøv at forestil dig det: Andre mennesker har været rundt i dit hjem og pillet i dine ting. Det, synes jeg, giver en voldsom utryghed. Og danskerne skal være trygge. Og derfor skal vi have gjort noget ved det.« Siden har du været justitsminister. Hvorfor har du ikke gjort noget ved det?

»Det er ikke mig, der bryder ind i hjemmene, vil jeg lige sige. Det er jo tyvene. Det er deres dårlige moral. Professionelle indbrudstyve. Jeg har gjort en masse. Jeg tror, jeg er den justitsminister, der har gennemført flest stramninger på retspolitikken nogensinde. Det står jeg gerne på mål for. Vi har lavet en selvstændig indbrudsparagraf. Vi har strammet straffene for indbrud, hvis der har været nogen hjemme. Så har vi stået i en kæmpe udfordring med en terrortrussel mod Danmark. Med bandekrig. Men skyderi i gaderne. Altså vi har virkelig rykket på noget. Vi kan ikke gøre alting på én gang,« siger Søren Pape Poulsen.

»Jeg vil gerne stå på mål for min tid som justitsminister. Det, mener jeg godt, jeg kan være bekendt.«