Pape om stigende bandekriminalitet i Malmø: »Nogen har glemt at sætte ind«

Justitsminister Søren Pape Poulsen mener »ikke umiddelbart«, at svensk bandekriminalitet vil brede sig til København.

Justitsminister Søren Pape Poulsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På den anden side af Øresund, i Malmø, oplever politiet store problemer med bandekriminalitet, og den udvikling har nu fået Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, til at indkalde justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i samråd.

»Noget tyder på, at udviklingen i Malmø vil fortsætte, og at en stor del af de våben, der er anvendt i Malmø, er kommet til Sverige via Danmark. Der var 12 banderelaterede mord i Malmø alene i december, og sammenlagt var der 150 mordforsøg i Skåne i 2016. Vi har set, at tyske rockergrupperinger for nylig er kommet til Danmark, og derfor kan det tænkes, at også svenske bander vil forsøge at komme til Danmark,« sagde Trine Bramsen under samrådet.

Rigspolitiet vurderer ifølge justitsministeren, at der er potentiale til, at bandekriminaliteten kan rykke de 30 kilometer over til Sundet til Danmark. Men ministeren understreger dog også, at det er noget, man endnu ikke har set.

Justitsministeren mener, at udviklingen i Malmø kan finde sted, fordi »nogen har glemt at sætte ind«, og han understreger, at man i Danmark har mange tiltag, der gør, at det samme ikke vil kunne gøre sig gældende her:

»Der er en forskel på det, vi ser herhjemme, og det vi ser i Malmø. I Danmark har vi haft diskussionen om ret og rimeligt og været meget åbne. Vi har sat ind med bandepakker og har strammet grebet, så skiftende regeringer har gjort meget i Danmark. Vi sætter ind i mange boligområder og holder øje med de udsatte miljøer i Danmark,« siger ministeren og fortsætter:

»Det er min fornemmelse, at der er stor forskel på Danmark og Sverige, hvad angår ghettoer. Vi skal være sætte ind, ellers går det galt - det, vi ser i Malmø, er et eksempel på, at der er nogen, der har glemt at sætte ind.«

Stærkt samarbejde

Justitsministeren understreger, at Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, NEC, og Københavns Politi følger udviklingen i Malmø tæt og samarbejder med de svenske politimyndigheder. Der er for nuværende »ikke umiddelbart« tegn på, at de svenske bander, der opererer i Malmø, har forbindelser til danske bander:

»Politiet har udfærdiget en analyserapport og trusselsvurderinger, men der ikke noget, der tyder på sammenhæng mellem udvikling i Malmø og Danmark,« sagde ministeren på samrådet.

Rigspolitiet har ifølge ministeren løbende kontakt til svensk politi både nationalt og lokalt. Og Københavns Politi har en særlig kontaktperson, som får og udveksler efterretninger om organiseret kriminalitet med politiet i Malmø.

»Der er ikke tale om etablerede bander, der har grænseoverskridende forbindelser. Svensk Politi er tilfreds med samarbejdet med de danske myndigheder og fortæller, at de ikke har brug for yderligere hjælp,« sagde Søren Pape Poulsen.

Berlingske har været med på patrulje i Malmø, det kan du læse her.